Ustvarjalna, z majsko lučjo obsijana skupnost

datum: 05.05.2023
kategorija: Novice

Spoštovane občanke, spoštovani občani, čestitke ob petem maju, prazniku občine Ajdovščine. Drevi prijazno vabljeni na slovesnost s podelitvijo najvišjih občinskih priznanj, slavnostnim govorom župana občine Ajdovščine Tadeja Beočanina in koncertom Perpetuum Jazzile. Praznujmo ponosno!

5. maja je bila v Ajdovščini ustanovljena Narodna vlada Slovenije, prva slovenska vlada po 2. svetovni vojni. Občina Ajdovščina na ta dan praznuje svoj občinski praznik, v spomin na osvoboditev izpod fašizma tin priključitev Primorske Sloveniji. Praznični maj navdihuje s pogledom na današnjo vse bolj napredno občino, ki iz dneva v dan, iz leta v leto raste, se razvija in ohranja ter nadgrajuje svoj sloves, ki ga je prejela pred 78. leti – kot središče ene najvažnejših dolin Slovenskega primorja. Izbranka številnih priložnosti pa je občina Ajdovščina tudi danes. Osnovana na gospodarskem razcvetu, okrepljena s kvalitetnimi delovnimi mesti, razmahom stanovanjske gradnje in opremljena z vso potrebno infrastrukturo, postaja zgled in navdih.

tadej»Nemogoče je izmeriti, koliko življenjske moči se pretaka med nami, današnjega petega maja, skoraj osem desetletij pozneje. Vemo pa, da nismo bili izbrani zaman. Kako mogočna, prodorna in eminentna je postala naša skupnost, okovana z veličastnim dogodkom, ki je pred 78. leti v ljudstvu vzbujal upanje v boljšo, svetlejšo prihodnost. In prav na zrncih, prejetih iz preteklosti, danes gradimo skupnost, ki na stičišču ustvarjalnosti snuje, se razvija in obeta. Občina Ajdovščina je prepoznana kot odzivna, pripravljena na spremembe, inovativna, morebiti na trenutke celo drzna. Prepoznana je kot tista, ki nikakor ne kloni pred izzivi, temveč jih rešuje, se z njimi spopada in vedno znova premika meje mogočega,« ob občinskem prazniku izpostavlja župan Tadej Beočanin.

Zeleneča prihodnost

tPogled na mesto Ajdovščina je v letošnji pomladi precej drugačen, kot smo ga vajeni. Skoraj ga ni kotička, ki ne bi nakazoval novo zasajenih dreves, na katerih že brsti zelena kulisa. Mesto dehti v drugačni, precej bolj zeleni podobi, ki sta jo z milijonsko donacijo poklonila Taja in Ivo Boscarol. Obsežen projekt se najprej uresničuje v mestu, ki drevesa potrebuje iz mnogih bivanjsko pomembnih razlogov. Na novo je posajenih več kot 700 dreves, 700 grmovnic in 1000 trajnic, v nadaljevanju pa se načrtuje tudi zasaditve po krajevnih skupnostih. Te bodo služile predvsem estetskemu urejanju krajine okoli različnih pomnikov in na območjih za druženje. Projekt bo v celoti zaključen v dveh letih. »Hvala Taji in Ivu Boscarolu, ki sta v sklopu donacije Občini Ajdovščina milijon evrov namenila tudi lepšemu, bolj zelenemu izgledu in bolj zdravemu življenju v naši občini.«

Ajdovščina bo bogatejša za nov gasilski in zdravstveni center

rSmelo se uresničujejo tudi drugi projekti iz donacije, ki bodo zgledno dopolnili družbeno infrastrukturo v mestu. Zdravstveni center Ajdovščina bo zgrajen s sredstvi iz donacije Taje in Iva Boscarola. Vanj se bodo preselili lekarna in vse dejavnosti Zdravstvenega doma Ajdovščina, tudi Center za krepitev zdravja in fizioterapija, ter zobozdravstvene ambulante na dislociranih lokacijah po mestu. Dobili pa bomo tudi moderno opremljen helikopterski center nujne medicinske pomoči. Arhitekturni elaborat je izbran, sledi izdelava dopolnjene idejne zasnove in projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja, da bodo novi prostori nared do leta 2026.

rTik ob novem zdravstvenem centru pa bo zrasel še Gasilski center Ajdovščina, ki bo nudil vse potrebno za kvaliteten gasilski servis. Nov prostor bodo dobili Gasilsko reševalni center Ajdovščina, Prostovoljno gasilsko društvo Ajdovščina ter Gasilska zveza Ajdovščina. Investicijo za gradnjo Gasilskega centra Ajdovščina bo v celoti kril občinski proračun.

Gradil se bo namakalni sistem, največji v državi

fObčina Ajdovščina je uspešno pridobila dovoljšen interes lastnikov kmetijskih zemljišč za gradnjo namakalnega sistema. Prav slednje je zagotovilo, da bo rajska dolina upravičila sloves ene najbolj rodovitnih, sončnih in zelenih dolin. Namakalni sistem ni samo priložnost za razvoj kmetijstva v zgornji Vipavski dolini, ampak pogoj za rodovitnost, poseljenost in obstoj celotne doline, ki vsako leto znova kljubuje uničujočim posledicam suše in drugim vremenskim neprilikam. Po gradnji hitre ceste bo to največji infrastrukturni projekt v dolini. Sledi druga faza načrtovanja: pridobivanje vodnega dovoljenja in projektiranje namakalnega sistema, ki bo zgrajen do leta 2028.

V snovanju dveh inovativnih projektov – Expo Vipavske doline in Park znanja

tUstvarjalnost in inovativnost v občini ne poznata maja. V skupnost prihajata dva večja projekta – Expo Vipavske doline in Park znanja. Expo bo oblikovan kot turistična destinacija z mnogo priložnosti za promocijo kmetijstva, podjetništva, bogate industrijske dediščine … Umeščen tik ob obvoznici, obdan z reko Hubelj, bo na odlični lokaciji ponujal darove Vipavske doline. Nad letališče pa namerava Občina umestiti Park znanja. V njem so predvidene razvojno raziskovalne institucije, ki se bodo vsebinsko povezovale tudi z letalsko industrijo. Ob tem bodo na voljo tudi športne površine – velika športna dvorana, kolesarska proga in druge zunanje športne površine. Vse skupaj bo povezal muzej letalstva s centrom znanosti in znanstveno igralnico, ki izhaja iz Boscarolove donacije.

Ajdovščina na stičišču ustvarjalnosti

logoLetošnje petomajsko slavje bo potekalo na Lavričevem trgu, drevi ob 19. uri s podelitvijo najvišjih občinskih priznanj, slavnostnim govorom župana Tadeja Beočanina in koncertom Perpetuum Jazzile. Tokratna slovesnost poteka pod sloganom »na stičišču ustvarjalnosti« z željo spodbujanja ustvarjalnosti slehernega posameznika, zavedajoč se, koliko talentov, idej in prodornih misli se pretaka v navdihujoči, z majsko lučjo obsijani skupnosti.