Humanitarne organizacije

Društvo invalidov Ajdovščina - Vipava
Hiša Malorca, zavetišče za brezdomne zaprtega tipa
Hiša Malorca Ajdovščina je namenjena osebam brez namestitve oziroma osebam, ki živijo v negotovih ali neprimernih bivalnih pogojih. Zavetišče je zaprtega tipa, kar pomeni, da so vključene osebe nastanjene, na voljo pa so jim tudi skupni prostori (kuhinja, dnevni prostor, kopalnica z wc-jem). Prostori, v katerih delujemo, nam omogočajo največ deset namestitev v dvoposteljnih sobah, z možnostjo še dveh kriznih namestitev.
Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina
 Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina je nevladna, človekoljubna, neprofitna in prostovoljska organizacija, katere temeljni cilj je dvig kakovosti življenja otrok, mladostnikov in družin v lokalnem okolju.   
Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Ajdovščina
Območno združenje Rdečega križa Ajdovščina je samostojna, nevladna, humanitarna, nepridobitna in prostovoljna organizacija, ki pomaga pri preprečevanju in lajšanju trpljenja ljudi, zaščiti življenja in zdravja, krepitvi gibanja za zdravo življenje ter zagotavljanju spoštovanja človekovih pravic. Prizadevamo si spodbujati medsebojno razumevanje med ljudmi, prijateljstvo, sodelovanje, strpnost in solidarnost. V okviru Območnega združenja Rdečega križa Ajdovščina deluje tudi Hiša Malorca, namenjena brezdomnim osebam. 
ŠENT – Slovensko združenje za duševno zdravje, DNEVNI CENTER AJDOVŠČINA
Dnevni center za osebe s težavami v duševnem zdravju je program za aktivno in kakovostno preživljanje časa. V dnevnem centru posamezniku nudimo možnosti za izboljšanje vsakodnevno potrebnih socialnih spretnosti. S ponudbo informacij in svetovanj odpiramo nove poti reševanja težav. Spodbujamo samoaktivnost, prevzem lastne odgovornosti in samopomoč. Širšo javnost informiramo o duševnih boleznih in o novostih v spoprijemanju s posledicami le-teh. S pravočasnim informiranjem skušamo te posledice zmanjšati.