Krajevne skupnosti

Male Žablje
Ajdovščina
Ajdovščina je s svojimi 6.843 prebivalci (vir: CRP oktober 2020) največje naselje v Vipavski dolini. Mesto, ki se ponaša z izredno bogato in razgibano zgodovino, je danes upravno, kulturno in gospodarsko središče zgornje Vipavske doline.  
Batuje
Batuje s svojimi deli naselja in zaselki: Britih, Na griču, Na cesti, Na hribu, Brsnice, Figel, Mlaka, Postaja, Vipava, so strnjeno naselje na nadmorski višini 128 m. V Batujah živi 369 prebivalcev (vir: SIStat november 2020). 
Brje
Vinogradniško sadjarski kraj Brje, razloženo nasleje na Vipavskih gričih, se ponaša z enim najstarejših vinogradniških društev na Slovenskem.
Budanje
Budanje so se v čas zapisale po sadju, med katerim še posebej slovijo sladke budanjske marelice.
Cesta
Vas Cesta leži v srednjem delu Vipavske doline, tik pod Vipavskim Križem. Ime je dobila po pomembni cesti, ki je že v prazgodovini povezovala severno obalo Jadranskega morja z notranjostjo celine. Tudi danes jo na dva dela deli regionalna cesta Ajdovščina – Nova Gorica.
Col
Če se v Vipavsko dolino podate po cesti iz Črnega Vrha, vas bo tik pred spustom v dolino pričakal Col. Kraj leži na obronku Trnovske planote, s hrbtom naslonjen na njene hribe, s pogledom pa uprtim na Vipavsko dolino in čez Kras naprej Jadransko morje.
Črniče-Ravne
Krajevna skupnost Črniče-Ravne je najbolj zahodna krajevna skupnost na območju Občine Ajdovščina, na planoti pod Čavnom in Velikim robom, tik ob meji s sosednjo občino Nova Gorica ter hkrati sredi Vipavske doline. Ležij na podoru plazu, ki se je usul s Čavna in zasul flišno dno doline.
Dobravlje
Pod Brdom in Mišjim Brdom sredi Vipavske doline leži razloženo naselje Dobravlje. Na prostranem polju blizu vasi, imenovanem Dobrava, po katerem je kraj dobil ime, stoji cerkev svetega Petra.  
Dolga Poljana
Na prisojni strani Vipavske doline, položena na polje pod Podrto goro, leži vasica Dolga Poljana.  
Gaberje
Legenda pravi, da je vas Gaberje dobila ime po velikih gabrih, ki so rasli ob potoku, ki teče mimo vasi. Po gabrih naj bi se imenoval tudi potok – Gaberšček. 
Gojače - Malovše
Gojače in Malovše sta gručasti naselji v Vipavski dolini, ki sta nastali na podornem grušču in breči pod Sv. Pavlom.
Kamnje - Potoče
Kamnje so vasica na pobočju Čavna, ki je iz doline ni videti. V krajevni skupnosti pa so še Potoče, ki ležijo ob regionalni cesti. 
Lokavec
Ob vznožju Čavna leži Lokavec, eno najbolj razpotegnjenih naselij v občini Ajdovščina. Potoka Lokavšček in Jevšček sta nekoč poganjala več žag, mlinov, kovačij in fužine. Bogato kovaško tradicijo označuje že ime zaselka Kovači, nad katerim so pri cerkvici sv. Urbana našli arheološko najdišče, pomembno za proučevanje prehoda iz prazgodovine v antiko.
Male Žablje
Male Žablje so najmlajša krajevna skupnost v občini Ajdovščina. Ustanovljene so bile z Lokalnimi volitvami 2022.   
Otlica - Kovk
Škraplje, brezna in vrtače ter drugi naravni pojavi kraškega značaja so značilni za te kraje na Gori, ajdovskem delu planote Trnovskega gozda. Najbolj znamenito je Otliško okno. Čeprav je narava skopa, zemlja polna kamenja, burja pa tu pokaže svojo moč, prebivalci Otlice, Kovka in drugih gorjanskih vasi imajo radi to deželo.  In vsi Gorjani, ki so odšli v svet, se vsaj enkrat v letu - na Angelsko nedeljo - zberejo tu, na Otlici.
Plače
Plače so najmlajša KS v občini (od leta 2018), pa tudi sicer v vasi živi veliko mladih družin, ki jih je privabila zavetna in sončna lega, le streljaj od Ajdovščine. Naselje obkrožajo vinogradi, sadovnjaki in vse več tudi oljčniki.  
Planina
Krajevna skupnost Planina se s svojimi mnogimi zaselki razteza vrh Vipavskih gričev, ki dajejo imenitne pogoje za vinogradništvo in sadjarstvo.
Podkraj
Podkraj - kraj pod »krojem«. Vas je ugnezdena med mogočne planote visokega krasa: Hrušico, Nanos in Trnovski gozd. Vas obdajajo gozdovi z globokimi brezni, visokimi vrhovi in mnogimi skrivnostmi.
Predmeja
"Pred mejo", na robu Trnovskega gozda, je pred dobrimi 400 leti nastala vas Predmeja. Tu so se naselili ljudje in vzljubili skopo pokrajino, kljub temu, da na planoti ni vira čiste pitne vode. Tik pod robom pa je znamenita Skukova voda, kamor so jo hodili iskat Gorjani in kamor še danes prihajajo po zdravilno vodo ljudje od blizu in daleč. Na Predmeji pa je tudi najvišja točka občine Ajdovščina - vrh Malega Golaka meri 1495 mnv.
Selo
Sredi Vipavske doline, na starem podoru, ki se je utrgal od Čavna, leži vas Selo. »Siuci« se ponašajo z enim najstarejših prostovoljnih gasilskih društev na Vipavskem, ki je danes tudi eno najštevilčnejših, znano po tem, da lepo skrbi za svoj podmladek.
Skrilje
Skrilje so tipično vipavsko podeželsko naselje. Vas je dobila ime po kamnu skrilavcu, ki so ga nekdaj lomili na pobočjih v okolici vasi. Na to tradicijo in vaško posebnost spominja tudi spomenik, skrla, sredi vasi.
Stomaž
Stomaž (Štomaž) je razloženo naselje na grebenu pod Čavnom, z lepim razgledom po Vipavski dolini in na Kras. Najviše ležeča hišna številka v Stomažu je 87 in pripada planinski koči Antona Bavčarja na Čavnu.
Šmarje
V Šmarjah na Vipavskem, v zaselku Jakulini, se je rodil eden najpomembnejših slovenskih strokovnih piscev 19. stoletja iz področja vinogradništva, kmetijstva in uporabne kemije, duhovnik Matija Vertovec. Domačini so ponosni na svojega rojaka in nadaljujejo tradicijo pridelave odličnega domačega vina.
Ustje
Le skok iz mestnega vrveža, ob vznožju Vipavskih gričev, na sotočju rek Vipave in Hublja, leži krajevna skupnost Ustje. Verjetno je ime dobila prav po ustju obeh rek, ali pa morebiti po farnem zavetniku, sv. Justu, saj naj bi se nekoč imenovala Justje. V zgodovino Ustja se je zapisala tragedija iz 2. svetovne vojne, ko je bila vas v celoti požgana.
Velike Žablje
Tik ob reki Vipavi se nahaja s sadovnjaki, polji in vinogradi obkrožena slikovita vas Velike Žablje. Posebnost Velikih Žabelj je strnjenost celotnega kraja, naslonjenega na pobočje Vipavskih gričev, k čemur je verjetno pripomogla poplavna reka.
Vipavski Križ
Vipavski Križ, biser v srcu Vipavske doline, sodi med najlepše zgodovinske kulturne spomenike Slovenije. Že od daleč ga boste opazili, saj se dviga na enem od tako značilnih gričev sredi naše doline. V kapucinskem samostanu v Vipavskem Križu je živel in ustvarjal znameniti slovenski pridigar Janez Svetokriški.  
Vrtovin
Vrtovin je ena najbolj razpotegnjenih krajevnih skupnosti v občini Ajdovščina, zaznamujejo ga mnogi pomniki preteklosti, ki so vključeni v sodobno življenje.
Žapuže
Žapuže – kraj z najčistejšo pitno vodo. Vas je stisnjena pod Žepovski hrib, pod katerim je več vodnih izvirov in štiri zajetja za vodovod. Čista pitna voda stalno teče, z njo se lahko osvežijo tudi popotniki, ki zaidejo v to prijetno vasico tik ob mestu Ajdovščina.