Selo

Sredi Vipavske doline, na starem podoru, ki se je utrgal od Čavna, leži vas Selo. »Siuci« se ponašajo z enim najstarejših prostovoljnih gasilskih društev na Vipavskem, ki je danes tudi eno najštevilčnejših, znano po tem, da lepo skrbi za svoj podmladek.

 

SVET KRAJEVNE SKUPNOSTI SELO 2018-2022

Predsednik: Tomaž Furlan 

Člani: Verena Maiti, Tatjana Harej, Erik Beltram, Matejka Cigoj, Sebastjan Pirjevec.

Naslov: Selo 39a, 5262 Črniče

E-naslov: selo@ajdovscina.si 

Telefon: 031 312 717

TRR 01201-6450781719,  5026709, DŠ 19267843 (KS ni davčna zavezanka)

OPIS KRAJEVNE SKUPNOSTI SELO 

Število prebivalcev: 486 (vir: CRP julij 2019).

Selo je gručasta vas in ima kar nekaj zaselkov: Britih, Barkula, Guno, Mandrja, Na gorici, Bauč, Gornji konec in Maitov hrib. "Siuci" kakor se imenujejo domačini so aktivni, delovni in gostoljubni ljudje. Čeprav v hramih domačinov nikoli ne zmanjka dobrega domačega vina in skozi vas pelje Vipavska vinska cesta, pa je pravih kmetov malo. Prebivalci se večinoma vozijo na delo v večja središča, precej jih je zaposlenih v bližnjih obrtnih conah v Selu, Gojačah, Črničah in Batujah, v kraju pa deluje kar nekaj obrtnih delavnic. 

Obrtništvo se v teh krajih razvija tudi na račun dobrih logističnih povezav, Selo je namreč poleg Ajdovščine edini kraj v občini z izvozom na Vipavsko hitro cesto. 

V zaselku Britih, tik ob glavni cesti Selo - Dornberk, stoji cerkev sv. Mihaela, ki jo krasijo izredno lepe freske iz 15. in 16. stoletja, na koru pa lahko občudujete in prisluhnete imenitno izdelanim in glasbeno dovršenim orglam, ki so prvič zadonele dan pred praznovanjem vaškega zavetnika, 28. septembra 2008. Škrablova delavnica je odlično nadomestila pnevmatske Zupanove orgle izpred sto let.
V vasi so tudi številni vodnjaki, kapelice, vodni izviri in nekaj v starem vipavskem stilu zgrajenih hiš. Na gričku stoji Maitov grad s prekrasno obokano kletjo in ostanki stare kapele.

Številne prireditve v Selu se odvijajo v preurejenem in posodobljenem kulturnem domu. Objekt ima tudi lepo urejeno okolico z igriščem, kjer v neposredni bližini deluje otroški vrtec. Leta 2010 je bila stavba starega vrtca v celoti porušena in na njenem mestu je zrasel nov, večji in sodobno opremljen vrtec, ob njem pa še otroško igrišče, ki je vaškim otrokom na voljo tudi v popoldanskem času. Nad vasjo, na "Sovinu", je v zadnjih letih zraslo športno igrišče.

"Siuci" se udeležujejo srečanj krajanov Sel v Sloveniji in v zamejstvu. Sami so bili organizatorji srečanja v letu 2004, ko so v vas privabili preko 4000 obiskovalcev.

Tradicija druženja in društev se v Selu nadaljuje tudi preko aktivnega Prostovoljnega gasilskega društva Selo, ki je junija 2011 obeleževalo 100. obletnice delovanja, in Društva za kulturo, šport, turizem in razvoj Studenec.

V maju 2012 je slavnostno zaživel prizidek Gasilskega doma Selo. Eden od prostorov je namenjen razstavi stare gasilske opreme, domači gasilci so še posebej ponosni na zanimivo staro ročno gasilsko črpalko

V Selu zagnano obnavljajo vaške poti ter podporne zidove, odpravljajo "ozka grla", uredili pa so tudi krožno pot mimo obrtne cone pod vasjo ter urejali pokopališče.