Zeleni odrez v domač kompostnik ali pa v zbirni center v Dolgi Poljani

datum: 15.04.2023
kategorija: Novice

Aprilsko deževje bo spodbudilo rastlinje k bujni rasti. Vrtovi, travniki in žive meje bodo ozeleneli. Po spomladanskem obrezovanju, košenju in pletju ostane veliko zelenega odreza, ki je imeniten za kompostiranje. Če pa kompostnika nimate, potem ta naravni odpad lahko brezplačno oddate v zbirnem centru v Dolgi Poljani.

Letošnja pomlad nas razveseljuje z bujnostjo, ki jo nestanovitni april s pomladnim deževjem le še bolj spodbuja. Lepo je videti zeleno deželo, vseeno pa je za lepo urejeno okolico treba kar naprej kositi, obrezovati in pleti. Zelenega odreza je precej, le kam z njim? Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina spodbuja h kompostiranju – kompost je odličen in dobrodošel vrtni pripravek, ki ga pri klasičnem vrtnarjenju uporabite kot gnojilo, pri modernem sonaravnem vrtnarjenju brez prekopavanja pa s kompostom zastirate zemljo okoli rastlin. Kompostnik je enostavno izdelati, pomembno je, da je zračen in da ima odcedno dno v stiku z zemljo. Zagotovo vam ga bodo pomagali izdelati v ajdovski Garaži. Polnite ga lahko z različnim materialom z vrta in iz gospodinjstva. V kompostnik ne odlagajte kuhane hrane, odpadkov živalskega izvora, bolnih ali kemično obdelanih rastlin. Osemenjeni plevel vam zna delati težave kasneje, ko boste kompost uporabili. Nič pa ne bo narobe, če boste v kompostnik odvrgli lupine citrusov ali drugega eksotičnega sadja.

Če za kompostnik nimate prostora, potem zeleni odrez lahko brezplačno odložite v zbirnem centru v Dolgi Poljani, kjer ga bodo nato skompostirali. Zbirni center je za občane odprt vsak delovni dan od 7.00 do 15.00, s podaljški do 17.00 ob ponedeljkih in petkih, ob sobotah pa od 8.00 do 15.00. Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina ponuja tudi možnost odvoza zelenega odreza v 5 m³ zabojniku – dogovorite se s sosedi in zabojnik najemite in nato napolnite skupaj! Lahko pa manjši ali večji zabojnik za zeleni odrez najamete za dlje časa, za redno zbiranje, frekvenco praznjenja se v tem primeru določi glede na vaše potrebe – recimo na 14 dni ali enkrat mesečno.