Na vinsko doživetje in prvo Vipavsko salamijado v Križ

datum: 31.03.2023
kategorija: Novice

V soboto, prvega aprila, bo v grajski kleti v Vipavskem Križu potekala prireditev Grand Crue Vipavske doline, ki prinaša vinske degustacije in razglasitev prvaka vipavske salame. Prireditev, ki poteka pod okriljem Zavoda Vipavski Križ, Rotary kluba Ajdovščina in PGD Ajdovščina, se začne popoldan in bo potekala v grajski kleti, ne ozirajoč se na prvoaprilsko vreme.

Vipavski Križ se vse bolj prebuja tudi na področju različnih dogodkov, še posebej privlačni pa so tisti dogodki, ki s seboj prinašajo tudi dobro domačo kapljico. Tokrat bo dogajanje namenjeno vrhunskim legam Vipavske doline. V sodelovanju z Revijo Vino, so pripravili izbor vinarjev in vin, ki po kvaliteti in ocenah segajo v sam vrh svetovnih vin. Dogodek se bo začel z vodeno degustacijo, na kateri bodo predstavili razlike med odprtim vinom, višjim cenovnim rangom vipavskih vin in širše poznanimi vini. Na ta način bodo gostom predstavili kakšne so razlike med temi vini, v kvaliteti, načinu pridelave, okusu, aromah, barvi in ceni. Degustacijo bo vodil Dejan Bavčar. Sledi ogled kraja, začetek druženja z vinarji v Grajski kleti in razglasitev prvaka prvega reza salame 2023, ki ga bo opravil Rotary klub Ajdovščina v sodelovanju s Kmetijskim inštitutom. Potekala bo namreč prva Vipavska salamijada pod okriljem Rotary kluba in PGD Ajdovščina. Ker je Vipavska dolina poznana tudi po tem, da je naravna sušilnica, si produkti rajske doline z gotovostjo zaslužijo svoj dan. Vabljeni na vinsko razvajanje in okusno doživetje.  Več na spletišču Zavoda Vipavski Križ.

Ta vikend se v Vipavskem Križu odpira tudi tradicionalna razstava pirhov, prtičkov in drugih velikonočnih simbolov. Otvoritev bo v soboto, 2. aprila, ob 17. uri v Domu krajanov v Vipavskem Križu. Kasneje si bo razstavo mogoče ogledati med vikendom in na velikonočni ponedeljek med 11. in 18. uro.