Ustvarjalni Retrovikendi v Garaži

datum: 30.03.2023
kategorija: Novice

V sklopu projekta Medgeneracijski prenos znanja Občina Ajdovščina skupaj s partnerji ohranja različne spretnosti in znanja na način medgeneracijskega prenašanja znanja. Delavnice, poimenovane, Retrovikendi so zaznamovali tudi pretekli dve soboti v Garaži, kjer je skupina mizarjev za en dan ustvarjala pod vodstvom 'garažnih' mentorjev.

tProjekt Medgeneracijski prenos znanja poteka v tesnem sodelovanju vseh partnerjev: vodilnega partnerja LAS Vipavska dolina, RRA ROD Ajdovščina, Občine Vipava in Občine Ajdovščina. Bistveni namen je ohranjanje različnih spretnosti in znanj, ki se zaradi tehnološkega razvoja izgubljajo, na način medgeneracijskega prenašanja znanja. Operacija LAS na eni strani naslavlja vsebine medgeneracijskega povezovanja s ciljem omogočanja kvalitetnega bivanja in dviga kompetenc različnih starostnih skupin za njihovo opolnomočenje in sodelovanje v družbi, obenem neposredno vpliva na ohranjanje tehnične in obrtniške dediščine območja LAS Vipavska dolina ter na odločanje osnovnošolcev za tehnične poklice.  

tV sklopu projekta so partnerji v ajdovski Garaži izvedli več delavnic, ki potekajo že od konca januarja, zaključile pa se bodo v maju v sklopu prireditve Ajdovščina v maju. Zadnja dva vikenda sta bila namenjena izdelovanju raznoraznih pripomočkov, vezanih na vrtno pohištvo. Prvo delovno soboto, 18. marca, se je pred Garažo zbrala lepa skupina »mizarjev za en dan« z željo, da svoj vrt obogatijo s klopmi iz palet. Najprej so obiskovalci spoznali rezbarske tehnike in umetnine, potem pa so si zavihali rokave (tudi dobesedno) in začeli rezati ter brusiti palete. Kdor svoje vrtne garniture prvo soboto ni uspel dokončati, je lahko delo nadaljeval v soboto, 25. marca, in v okviru šiviljsko-oblikovalske delavnice paletno pohištvo tudi okrasil z blazinami in ostalimi okrasnimi tekstilnimi izdelki. 

Delavnice so vodili mentorji Vasja Černic iz Garaže – mojster paletnega pohištva, ki je bil na voljo za nasvete pri sestavi klopi ter ostalih izdelkov iz palet, Matjaž Lučovnik – mojster rezbarjenja ter unikatnih izdelkov, narejenih iz odrabljenega lesa ter starega pohištva, in Teja Kodre – oblikovalka, ki je predala znanje kreativnega šivanja in izbire primernega tekstila.

V Garaži je bilo na voljo različno ročno in strojno orodje, palete ter ostale pripomočke pa so zagotovila lokalna podjetja (Leone Ice Cream, Metabo, Eurol, Mizarstvo Strosar, Mlinotest). Garaža je bila tudi čez teden odprta in na voljo za dokončanje zastavljenih tehničnih projektov.

Aktivnost se izvaja v okviru operacije LAS Medgeneracijski prenos znanja, ki jo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj

 

logo