V Palah zaživel nov športni objekt

datum: 27.03.2023
kategorija: Novice

V vse bolj športno in medgeneracijsko sožitnem območju ajdovskih Pal je v soboto potekalo odprtje novega športnega objekta, ki bo pod okriljem Marka Lipovža - LAP združeval raznolike skupine, željne športnih aktivnosti. Občina Ajdovščina namerava na območju Pal tudi v prihodnje razvijati športno infrastrukturo, ki bo privabljala tako domačine kot obiskovalce.

Utrinki z otvoritveV Palah, ki so bile nekoč vojaško območje s tankovskimi garažami, je že obsežna športno-rekreativna infrastruktura: teniško igrišče, deskarski in kolesarski poligon, naprave za fitnes, tu poteka učna pot k izviru Hublja in se stikajo pohodne in kolesarske poti. Tu deluje tudi Hiša mladih s hostelom, potekajo glasbene in kulturne prireditve. Dvorana LAP je prva od stavb, ki bodo v prihodnosti – v skladu z gradbenim načrtom, ki ga je dala izdelati Občina Ajdovščina – predvidoma nadomestile bivše tankovske garaže, in bodo namenjene športnim društvom in športnim dejavnostim. S ciljem pospešitve razvoja je občina tu tudi zgradila potrebno komunalno infrastrukturo. Dvorana, ki jo je zasnoval Studio.pikaplus iz Ajdovščine, meri v dveh etažah skupno 400 m2. V nadstropju je 200 m2 vadbenih površin, v pritličju še dodatnih 80 m2. V pritličju so umeščeni še recepcija s površinami za druženje, garderobe s sanitarijami in tuši ter prostor, namenjen fizioterapiji. Zasebna dvorana je opremljena s sodobno tehnologijo za ogrevanje in hlajenje ter z rekuperacijo. Posebno pozornost so namenili prezračevanju, ki zagotavlja kvalitetno bivanje v prostorih. Naložba, ki jo je financiral Marko Lipovž sam, je stala 350.000 evrov. Stavba je minimalistično zasnovana, toda funkcionalna, lepa na pogled in se vključuje v prostor. Ohranja tradicionalno kritino (značilni strešniki – korci), sledi gabaritom, ki jih določa gradbeni načrt, pa tudi vertikalnim linijam Hiše mladih.

tMarko Lipovž se z dejavnostjo - vadbo za doseganje kondicije in telesne moči, s poudarkom na pravilni in varni vadbi, ukvarja 10 let. LAP izvaja tudi rehabilitacijo po saniranih poškodbah. V tem obdobju je vadbo v Ajdovščini, na Colu in v Lokavcu obiskovalo 600 prebivalcev ajdovske občine in širšega območja Vipavske doline. Vadbe, ki jih izvaja v sodelovanju s svojo ekipo z obsežnim strokovnim znanjem, trenutno v različnih terminih obiskuje več kot 200 udeležencev v več skupinah, pa tudi posamezniki. Med slednjimi so tudi profesionalni športniki na usmerjenih pripravah izven sezone ali med samo tekmovalno sezono.

Doslej je vadba potekala v najetih prostorih nekdanjega družbe Instalacije v ajdovski obrtni coni. Z dvorano v Palah se je investitorju uresničila ne le želja po lastnih prostorih in možnosti uporabe zunanjih površin. Kot poudarja, so prostori pogoj za nadaljnjo razvojno pot, toda pomembno je tudi sobivanje s številnimi drugimi izvajalci rekreacije in športa na območju, ki s ponudbo že priteguje številne obiskovalce od vsepovsod.

Pripravil: Artur Lipovž