Ureja se lastniška razmerja cest v občini

datum: 24.03.2023
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina je z državo v večji meri uredila lastniška razmerja na občinskih in državnih cestah po občini. S podpisom menjalne pogodbe za dosego javne koristi se je pričelo razmerja urejati v smeri, da je lastnik ceste tudi njen upravljavec.

 Pogodba je bila podpisana z državnim podjetjem DARS d. d.. Predvsem je država tudi formalno postala lastnica hitre ceste Selo Šempeter, z menjalno pogodbo so ji bile predane cestne površine v katastrskih občinah Selo, Gojače, Batuje, Črniče in Ajdovščina.  Občina pa je v last prevzela cestne površine v katastrski občini Ajdovščina (predvsem okoli obvoznice), Ustje, Šturje, Gojače, Batuje, Selo, Kamnje, Skrilje in Vipavski Križ. Bistveni namen dogovora je, da so po podpisu pogodbe lastniška razmerja urejena tako, da je lastnik ceste tudi njen upravljavec.  Občina je sicer postala lastnica tudi površin ob državnih cestah, ki niso deli cestnega telesa ali kako drugače v funkciji državne ceste, temveč pretežno površine lokalnega pomena.

 

Skozi našo občino tečejo državne ceste po Idrijski ulici proti Colu in naprej Črnemu vrhu, cesta od Snice do obvoznice in naprej proti Vipavi, celotna obvoznica od krožišča pri trgovskem centru do krožišča pri letališču ter od tod proti nekdanji cestni bazi v smeri mesta in naprej proti Lokavcu, pa tudi v drugo smer – do Črnič. Državne so tudi ceste od Sela do občinske meje v Batujah, od Lokavca do Predmeje in naprej na Lokve, pa od Predmeje do Cola in naprej do Kalc.

Občina pa je prepredena tudi z občinskimi cestami, 282.462 metrov jih je kategoriziranih, 39.800 metrov pa nekategoriziranih. Po občini imamo za 108.853 metrov lokalnih cest, 4.180 metrov lokalnih zbirnih cest (to so večje ulice), 18.684 metrov krajevnih cest (ulice) in 149.336 metrov javnih poti.