Šport je v Ajdovščini doma!

datum: 11.03.2023
kategorija: Novice

Športna zveza Ajdovščina je na petkovi slovesnosti zaokrožila športno leto 2022. Podeljena so bila priznanja za najboljše športne dosežke v lanskem letu. Najvišje priznanje, statuo Športne zveze Ajdovščina za izjemne uspehe pri razvoju športa, je prejel rokometaš Branko Leban, zlate plakete za vrhunske dosežke pa Andreja Slokar, Maja Svetik in Dejan Fabčič.

FTradicionalni gala športni dogodek sta s svojima nagovoroma pričela predsednik Športne zveze Ajdovščina Miloš Popovič in podžupan Občine Ajdovščina Matjaž Bajec. Predsednik zveze je ponosen na uspehe domačih klubskih športnikov, ki segajo vse do odličnih uvrstitev na olimpijskih igrah, obenem pa krepijo športne vrline in ponašajo ime naše občine daleč izven njenih meja. Podžupan je izpostavil, da je ponudba športnih dejavnosti raznolika in namenjena različnim generacijam. Domača društva, člani ajdovske športne zveze, v katero je vključenih preko 50 članic, negujejo tako individualne kot kolektivne športe, rekreativne dejavnosti ter tudi tehnične športne panoge … »Krovna športna organizacija je tudi odlična zastopnica ajdovskih športnikov pri pogovorih z občino pri načrtovanju razvoja športnih dejavnosti, sodelovanje obeh ustanov je zelo dobro, občina bo tudi v prihodnje prisluhnila zvezi in skupaj z njo pripravljala program razvoja športno-rekreativnih dejavnosti v občini,« je pri svojem nagovoru še izpostavil podžupan Matjaž Bajec.

TNajprej so bila podeljena priznanja za pomembne tekmovalne dosežke, teh je bilo devet, nato so podelili kar 36 bronastih plaket ter 22 srebrnih plaket za pomembne dosežke na področju športa. Sledila sta dva vrhunca – podelitev zlatih plaket za vrhunske športne dosežke in statuo, najvišje priznanje Športne zveze Ajdovščina za življenjsko delo na področju razvoja športa. Zlato priznanje je prejela smučarka, olimpijka, Andreja Slokar, udeleženka Olimpijskih iger v Pekingu, kjer je na slalomu Tosvojila 5. mesto, v ekipni tekmi pa 7. mesto, obenem je izvrstne uvrstitve dosegala tako v svetovnem pokalu kot tudi državnem. Z zlatom je bila ovenčana tudi rokometašica, reprezentantka Maja Svetik, ki je bila z RK Krim državna in pokalna prvakinja ter uvrščena med 8 ekip v Ligi prvakinj. S slovensko reprezentanco pa je osvojila 8. mesto na Evropskem prvenstvu v Sloveniji. Zlato plaketo je prejel tudi Tparalokostrelec Dejan Fabčič, ki je tako na svetovnih kot evropskih prvenstven žel zavidljive rezultate.  Statuo za izjemne uspehe pri razvoju športa pa je prejel Branko Leban, ki je veliko prispeval pri razvoju ajdovskega rokometa. »Ajdovščina je rokometno mesto z bogato zgodovino, veselje do te atraktivne igre z žogo je v zgodnjih sedemdesetih pljusknilo tudi na obronke Doline, vse tja do Cola, od koder prihaja rokometna legenda Branko Leban, ki je odločilno zaznamoval tako trenerski kot igralski del rokometa na Ajdovskem,« je odzvanjalo iz obrazložitve letošnjega najvišjega športnega priznanja.  

 

Dogodek so popestrili plesalci iz Plesnega centra ADC ter kantavtor Matija Sajovic Sajko.

 FOTO: Robert Ferjančič