Premiera navdušila, recept pa zanesljivo deluje!

datum: 16.01.2023
kategorija: Novice

Premiera komedije Recept za hujšanje! na Planini

Društvo gospodinj in dramska skupina Planina je to nedeljo premierno na oder postavilo komedijo Recept za hujšanje. Skrivnost je razkrita, ta recept zagotovo deluje! Predstavo si je ogledala tudi avtorica originalnega besedila Julija Bračič. Prva ponovitev bo 29. januarja v Dvorani prve slovenske vlade.

Recept za hujšanje Gledališčniki s Planine so to nedeljo v domači dvorani uprizorili novo komedijo Recept za hujšanje. Predstava, ki si jo je ogledala tudi avtorica originalnega besedila, Prekmurka Julijana Bračič, je do solz nasmejala do zadnjega kotička polno dvorano doma krajanov na Planini, in bo zagotovo uspešnica vipavske gledališke sezone. Režiser Dušan Česen se je po vrsti lastnih scenarijev tokrat lotil že napisanega dramskega teksta, ki je namesto v osnovni prekmurščini zaživel v pristni 'planinščini', ki je na trenutke potegnila na 'idrijščino' (ker ima Urša fanta z Idrje …). Avtorica Julijana Bračič je v dar prejela tudi knjigo najokusnejših receptov domačih gospodinj Da ne bi pozabiliUprizorjena zgodba pa se dotika večne teme, ki je sorodna vsem ženskam na svetu – kako shujšati, kaj zares deluje? Igralci odlično prezentirajo komične situacije in spravljajo v krohot gledalce. Ekipi izkušenih odrskih mojstric in mojstrov se je pridružilo nekaj novih članic in članov, ki so se imenitno vklopili. Komedija je ogledalo realnosti, v kateri se prepoznamo vsi: ženske, ki zavzeto iščemo recepte na eni strani, na drugi pa potrditve svojih trditev, četudi so malo iz trte zvite, pa tudi moški, ki morajo zavoljo miru v hiši spretno krmariti okoli tega večnega ženskega vprašanja. Zgodba je zabavna, recept kako shujšati, ki je razkrit na koncu, pa zagotovo deluje! Po premieri so gospodinje pripravile prav posebno pogostitev. Na mizo so prinesle v predstavi omenjeno mineštro za hujšanje in shujševalno torto, miza pa se je kar šibila pod tistimi dobrotami, ki v recepturah za hujšanje niso izrecno prepovedane.

Slabe pol ure pred začetkom predstave ... Kako zelo pričakovana je bila predstava, pripoveduje do zadnjega kotička natrpana dvorana na Planini že slabe pol ure pred začetkom. Društvo gospodinj z dramsko skupino Planina je skozi slaba dva ducata let delovanja postalo nepogrešljiv člen družabnega življenja v svojem kraju. Lepo je videti, da društvo raste in se razvija ter plemeniti vsakdanje vaško življenje. Prisrčno srečanje avtorice besedila Julijane Bračič z režiserjem in gledališko skupino daje slutiti, da je ta prekmursko-primorska predstava prerasla v tesnejši odnos, da je Recept za hujšanje! tudi začetek lepega novega prijateljstva. Prva ponovitev predstave bo 29. januarja v Dvorani prve slovenske vlade, nato pa računamo na eno konkretno turnejo, najprej po domačih krajevnih dvoranah, nato pa tudi širše, vse do Prekmurja.