Vedno več digitaliziranega knjižničnega gradiva

datum: 13.01.2023
kategorija: Novice

V Lavričevi knjižnici Ajdovščina je v teh dneh na ogled razstava s pregledom digitaliziranega knjižničnega gradiva štirih splošnih knjižnic; iz Nove Gorice, Ajdovščine, Idrije in Tolmina. Lavričeva knjižnica se je v zadnjem obdobju posvetila predvsem digitalizaciji lokalnega časopisja.

tDigitalna knjižnica Slovenije omogoča dostop do raznovrstnih digitalnih vsebin z različnih področij. Za razvoj in vzdrževanje portala skrbi Narodna in univerzitetna knjižnica, ki vanj tudi največ prispeva, s posredovanjem gradiva pa sodelujejo številni partnerji. Tudi Lavričeva knjižnica Ajdovščina, ki skupaj s splošnimi knjižnicami iz Idrije in Tolmina svoje predloge za digitalizacijo posreduje centralni Goriški knjižnici, ki nato opravi končni izbor, ob koncu leta pa tudi panojsko razstavo s pregledom digitaliziranega gradiva. Projekt finančno podpira Ministrstvo za kulturo.

Lavričeva knjižnica Ajdovščina se je v zadnjem obdobju posvetila predvsem digitalizaciji lokalnega časopisja. Tako lahko v Digitalni knjižnici Slovenije prebrskate Izvir, časopis Srednje šole Veno Pilon, Colski časnik do leta 2020 in Iskre, glasilo Škofijske gimnazije Vipava. Digitaliziranega je že ogromno gradiva zaradi avtorske zakonodaje pa gre predvsem za dela, ki so bila ustvarjena pred letom 1945. Tako lahko v digitalni knjižnici prebiramo tudi dela Matije Vertovca.  Kaj vse so štiri goriške knjižnice digitalizirale v zadnjem obdobju si lahko ogledate na panojski razstavi v prostorih Lavričeve knjižnice Ajdovščina.