Parlameter Občine Ajdovščina prinaša večjo transparentnost dela svetnic in svetnikov

datum: 30.12.2022
kategorija: Novice

Na novinarski konferenci prejšnji teden je bilo predstavljamo spletno orodje, ki na preprost način prikazuje številne vidike delovanja ajdovskega občinskega sveta. Parlameter, ki je nastal na podlagi sodelovanja med inštitutom Danes je nov dan in Občino Ajdovščina, bo javnosti omogočil lažji nadzor nad delom svetnic in svetnikov, s čimer bo prispeval k odprtosti in transparentnosti lokalnih oblasti.

tObčina Ajdovščina se je odločila, da z novim mandatom kot trenutno četrta občina v Sloveniji, poleg Mestne občine Ljubljana ter občin Lendava in Hrastnik vzpostavi spletno orodje Parlameter.. Občinski Parlameter bo sproti zbiral in analiziral podatke o delovanju novega sklica ajdovskega občinskega sveta, nato pa jih na preprost način prikazoval na spletnem mestu. Občanke in občani si bodo lahko med drugim ogledali individualne rezultate glasovanj, preverili, kateri odloki in akti bodo sprejeti v tem mandatu, ali pa s pomočjo ključnih besed iskali le tiste informacije, ki so za njih pomembne. Tako se bodo izognili pregledovanju večjih količin nestrukturiranih podatkov, da bi odkrili, kaj se dogaja v njihovih soseskah.

Podatki bodo skozi ves mandat redno posodobljeni, javnost pa bo lahko s Parlametrom sproti ocenjevala aktivnost posameznih svetnic in svetnikov na sejah. Platforma bo namreč prikazovala njihove govore in prisotnost, število zastavljenih svetniških vprašanj ter podane pobude in amandmaje. Nudila bo tudi celovit vpogled v glasovanja ajdovskega občinskega sveta, analize pa bodo omogočale spremljanje (ne)enotnosti svetnic in svetnikov v primerjavi z lastnim svetniškim klubom.

Direktorica občinske uprave Mojca Remškar Planine je prepričana, da je Parlameter korak k večji transparentnosti dela občinskega sveta, k čemur se je občina zavezala tudi v sprejeti strategiji razvoja. Hkrati pa tudi nov korak k načrtovani digitalizaciji občine.”Parlameter je lahko tudi orodje za boljši nadzor nad tem, kaj seje obljubljalo in kaj se je sprejelo. Verjamemo, da je lahko tudi eden od načinov za aktivacijo občanov,” je pojasnila.

Na Danes je nov dan pa želijo Parlameter približati tudi novinarkam in novinarjem ter nevladnim organizacijam, ki bodo lahko na podlagi prikazanih podatkov še lažje analizirali delovanje ajdovske občine. Ker so vse vizualizacije pripravljene v obliki informacijskih kartic, jih bodo lahko preprosto delili oziroma objavili na spletu ter jih predstavili občinstvu. Poleg tega na inštitutu upajo, da bodo s platformo dodatno prispevali tudi h kulturi odpiranja občinskih podatkov in tako povečali nadzor nad delovanjem lokalnih oblasti.

Dostop do Parlametra je mogoč na tej povezavi ali s klikom na razdelek na desni, na uvodni strani očinske spletne strani.

Vzpostavitev Parlametra Občine Ajdovščina je del projekta “Tvoja občina: odprta in transparentna lokalna uprava”, ki je sofinanciran iz Active Citizens Fund v Sloveniji in podprt s strani finančnega mehanizma EGP.