Svetniki sprejeli in podpisali Kodeks ravnanja izvoljenih predstavnikov na lokalni ravni

datum: 28.12.2022
kategorija: Novice

Tudi na začetku novega mandata so se občinski svetniki zavezali ravnati skladno s standardi, zapisanimi v Kodeksu ravnanja izvoljenih predstavnikov na lokalni ravni. Na 2. redni seji, 22. decembra, ga je podpisalo celotno vodstvo Občine Ajdovščina: župan, podžupani in občinski svetniki. S podpisom so se zavezali, da bodo kot izvoljeni predstavniki ravnali skladno z moralno-etičnimi standardi.

Na 2. redni seji Občinskega sveta Občine Ajdovščina je bil sprejet Kodeks ravnanja izvoljenih predstavnikov na lokalni ravni. Dokument so že na isti seji podpisali vsi izvoljeni predstavniki vodstva Občine Ajdovščina. Namen kodeksa je določiti standarde obnašanja izvoljenih predstavnikov pri opravljanju njihovih dolžnosti, hkrati pa obveščati javnost o standardih, ki jih imajo pravico pričakovati od svojih predstavnikov.

Podlaga za sprejem Kodeksa sta priporočili Kongresa lokalnih in regionalnih oblasti Sveta Evrope in Skupnosti občin Slovenije, hkrati pa gre razloge iskati tudi v aktualnih družbeno-političnih razmerah. Ob splošnih načelih se Kodeks podrobneje ukvarja s posebnimi obveznostmi, ki jih za seboj povleče funkcija izvoljenega predstavnika, kot na primer prepoved favoriziranja ali izvajanja pooblastil v svojo korist, nasprotje interesov, nezdružljivost funkcij, prepoved korupcije in podobno. Posebej so opredeljeni tudi odnosi z javnostjo, mediji, uslužbenci. Župan, podžupani in občinski svetniki so se zavezali tudi, da bodo zaradi utrjevanja zavedanja etičnosti svojega delovanja z vsebino Kodeksa seznanjali javnost, uslužbence in medije. Kodeks ravnanja izvoljenih predstavnikov na lokalni ravni je objavljen na občinski spletni strani, tako med strateškimi in programskimi dokumenti Občine Ajdovščina, kot tudi v zavihku Organi občine, v poglavju, ki predstavlja Občinski svet Občine Ajdovščina.