Ajdovščina – gostiteljica poletnega koncerta simfoničnega orkestra mladih glasbenikov iz vse Evrope

datum: 24.07.2024
kategorija: Novice

Na Lavričevem trgu bo 2. avgusta potekal koncert Simfoničnega orkestra mladih evropskih glasbenikov ESYO, ki je letos kot rezidenco za tradicionalne poletne priprave izbral Ajdovščino, kjer bo izvedel dvotedenske intenzivne vaje in prvi javni koncert, s katerim bo pričel svojo poletno turnejo. Repertoar so danes predstavili na novinarski konferenci.

orkesterSimfonični orkester mladih evropskih glasbenikov ESYO, v katerem igrajo vsako leto na novo izbrani glasbeni talenti iz 24 držav, je bil ustanovljen leta 1994 na pobudo tržaškega violinista Igorja Kureta. V času tridesetletnega delovanja je orkester nastopil v številnih evropskih mestih in najprestižnejših evropskih koncertnih dvoranah pod pokroviteljstvom državnih in evropskih institucij. Leta 2014 tudi pod vodstvom svetovno znanega dirigenta Riccarda Mutia. V orkestru je igralo že preko dva tisoč mladih glasbenikov, s čimer si je orkester pridobil mednarodni ugled in uspešno nadaljuje svojo glasbeno pot s projektom 'United Together, for a Europe of good friends'.  

orkesterPrav letos orkester ESYO praznuje 30. obletnico obstoja, ki jo obeležuje s številnimi spremljajočimi dogodki. Prvo dejanje v nizu je gostovanje v Ajdovščini, kjer se bo od 22. julija do 4. avgusta več kot 40 mladih glasbenikov iz 11 evropskih držav urilo v orkesterski igri in pod vodstvom mednarodnih glasbenih pedagogov pripravilo glasbeni program, ki ga bodo nato izvajali na javnih koncertih. Gostita jih Glasbena šola Vinka Vodopivca in Dijaški dom Srednje šole Veno Pilon. Svoj jubilej pa so otvorili že s tržaškim koncertom v gledališču Rossetti, poletni turneji pa sledi še jesenska, z naslovom od »Balkana do Bruslja«, ki jo bodo zaključili s koncertom v Evropskem parlamentu.

koncertLetošnja poletna turneja se torej pričenja z intenzivnimi vajami prav v Ajdovščini, tem bodo od 2. do 8. avgusta sledili koncertni nastopi v Ajdovščini, na Goriškem, na Videmskem, v Pordenonu, v hrvaški Istri in v Trstu. Prav v Ajdovščini bo prvi koncert v nizu, na katerem bomo lahko prisluhnili simfonisjkim mojstrivinam, kot so Mozartova uvertura iz opere »Idomeneo«, Beethovnova »Oda radosti«, Fantazija-uvertura »Romeo in Julja« ruskega skladatelja Čajkovskega in suita »Arležanka« francoskega skladatelja Bizeta.

Vsi nastopi mladih glasbenikov orkestra ESYO niso le glasbeni užitek, temveč prava »oda radosti«, neke vrste zdravljica vsem mladim glasbenikom, ki so, kot jih je označil veliki violinist Yehudi Menuhin, »vezno tkivo naše človečnosti in nosilci sporočila razumevanja, sočutja in ljubezni, ki ustvarjajo vibracije, ki jih ne more zaustaviti nobena ovira, in ki v svojem glasbenem ustvarjanju izražajo veselje, ki se lahko pojavi le z dobro voljo in zaupanjem med ljudmi različnih okolij,« je moč prebrati v odzivih na delovanje evropskega simfoničnega orkestra mladih. Gre za prvo tovrstno gostovanje v naši občini, zlasti s tako spevno, kvalitetno in melodično ekipo mladih nadarjenih glasbenikov iz vse Evrope.

»Tovrstni koncerti niso tako zelo pogosti, zato smo kot Občina ponosni, da smo prav mi gostitelji tako vrhunske zasedbe. Obenem bo to prijetna popestritev koncertnega dogajanja v Ajdovščini ter krepitev visoke kulture, s katero želimo razširiti kulturno ponudbo v občini. Želimo si, da bi koncert pritegnil čim večje število poslušalcev in dokazal, kako zelo je v Ajdovščini spoštovana in cenjena tudi tovrstna glasbena umetnost,« je ob tej priložnosti povedala vodja oddelka za družbene zadeve Katarina Ambrožič.

dirigentUmetniški vodja in dirigent orkestra ESYO – Igor Kuret – je ob prihajajočem gostovanju orkestra v Ajdovščini izrazil hvaležnost, da je Občina Ajdovščina koncert podprla tudi z željo, da bi se orkester lahko tudi v prihodnje vračal v Vipavsko dolino s svojimi ubranimi strunami. Gostovanja so se razveselili tudi v Glasbeni šoli Vinka Vodopivca Ajdovščina. Ravnateljica Bernarda Paškvan je izpostavila pomembnost takih mednarodnih zasedb, ki mlade glasbenike združujejo tudi izven državnih meja in jim s tem omogočijo tako profesionalno kot osebno zorenje ob tkanju prijateljskih vezi in strokovnega izpopolnjevanja.