Na sprehodu se osvežite z vodo iz pitnika

datum: 21.07.2024
kategorija: Novice

Pitnik v Malih Žabljah

Če se odpravite na potep po naših krajih, skorajda ne potrebujete stekleničke ali bidona, saj se lahko odžejate pri mnogih pitnikih in javnih pipah. Postavljeni so na različnih lokacijah – v parkih in ob igriščih, v središčih vasi, na izhodiščih in ciljih poti, na počivališčih …

Mogočen kamnit pitnik krasi tudi Lavričev trg v mestu AjdovščinaAjdovščina je z dobro urejenim dostopom do čiste pitne vode tudi v tem pogledu prijazna popotnikom. Kar okoli 45 pitnikov, fontan in javnih pip je dostopnih po različnih krajih naše občine. Večina pitnikov po občini ima takšne pipice, da si vodo brez težav lahko natočite tudi v stekleničke ali bidone. Največ, slaba polovica, jih je postavljenih po mestu, pretežno so to praktične fontane z nižjim koritom, da se ob njih lahko odžejajo tudi pasji ljubljenci. Na ajdovski tržnici si ob taki fontani lahko operete kupljeno sadje in ga kar takoj pomalicate. Voda je dostopna v vseh večjih otroških in športnih parkih ter na trgih. Oboje urejenih vrtičkarskih območij – vrtički na Rusnah in šolski vrt ob OŠ Danila Lokarja – pa imata vodo na voljo tudi za zalivanje. Pitniki so postavljeni tudi v kar 24 krajih na podeželju. Tako jih najdete ob S pitniki je pokrita celotna Vertovčeva pot, ta na fotografiji je na Planinipohodnih in kolesarskih poteh, ob tekaških stezah, pri naravnih in kulturnih spomenikih ter v središčih vasi – povsod tam, kamor najpogosteje zanese obiskovalce. Pa bodisi so iz drugih krajev ali pa domačini na sprehodih, prav vsakemu prija požirek sveže natočene vode.

Voda v pitnike in javne pipe priteče iz hubeljskega vodovoda, za njih skrbi Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina, stroške za vodo in vzdrževanje pa poravnava Občina Ajdovščina. Poraba vode je kontrolirana in do zlorab ne prihaja. Dostop do vode pa je v teh vročih dneh zelo pomemben. Pomanjkanje tekočine namreč povzroča nezmožnost znojenja, manjši pretok krvi v koži, to pa še dodatno oteži ohlajanje telesa ter povečanje različnih zdravstvenih tveganj. Za hidracijo pa nam bo najbolj koristila prav sveže natočena voda iz pitnika. Hkrati pa velja dodati, da z uporabo pitnikov in steklenic ali plastenk za večkratno uporabo pomembno prispevamo k manjši obremenitvi okolja.   

Veliko pitnikov, kot na primer tale v Gaberjah, so kraji pridobili potom participativnega proračuna Moja pobudaOb pitnikih se po naših krajih še najde tudi izvirska voda. Edini tak kontroliran vir je Skukova voda na poti iz Lokavca proti Predmeji, ki ima tudi lepo urejeno korito z več pipami in je primerna za pitje. Ostala takšna korita in vodnjaki z izvirsko vodo so sicer privlačni na pogled, opozarjamo pa, da voda v njih ni kontrolirana.