Požar pod nadzorom, na pomoč hiteli tudi ajdovski gasilci

datum: 19.07.2024
kategorija: Novice

Foto GRC Ajdovščina

Požar na Krasu je pod nadzorom – požarišče je omejeno in se ne širi, na določenih delih še tli in gori. Da se je situacija kljub mnogim težkim okoliščinam tako hitro obrnila v pozitivno smer je botrovala zelo dobro koordinirana intervencija. Na pomoč so nemudoma hiteli tudi gasilci iz naše občine.

Foto GRC AjdovščinaSkoraj natanko na drugo obletnico velikega požara je včeraj na Krasu ponovno zagorelo. Intervencija je bila hitra in učinkovita, nemudoma je bilo vpoklicanih veliko število gasilcev iz vse Slovenije, v pol ure po začetku so na Kras priletela letala, hitro je bil aktiviran državni načrt. Da je bila akcija odlično organizirana, poudarja Igor Benko, poveljnik Civilne zaščite Občine Ajdovščina, ki je tudi sam sodeloval. Meni, da je v takšnih situacijah takojšen vpoklic večjega števila reševalcev bistvenega pomena, »edini pravi pristop.« Iz naše občine je pri gašenju včeraj čez dan pomagalo 14 gasilcev, preko noči pa drugih 17. Kar 24 ur je na Krasu dežural tudi poveljnik ajdovske poklicne gasilske brigade Foto GRC Ajdovščina Blaž Mlečnik, minulo noč kot operativni vodja: »Gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Selo, Ajdovščina in Col ter iz GRC Ajdovščina smo bili dejavni včeraj ves dan in vso noč. Delovali smo na vseh področjih, od gašenja v prvih bojnih linijah do dela na sprejemnem mestu, v štabu in pri vodenju intervencije. Požar smo ponoči obkolili in spravili pod nadzor.« Danes fantje iz GRC Ajdovščina nadaljujejo z delom na sprejemnem mestu in nudijo podporo štabu, poveljnik pa bo po dnevnem počitku ponovno vodja nočne izmene.

Blaž Mlečnik v tokratni intervenciji izpostavlja tudi pomembno novo sodelovanje – prvič v zgodovini slovenskega poklicnega gasilstva se je namreč zgodilo, da so kolegi iz drugih poklicnih enot priskočili na pomoč v matične primorske enote, da so bolj izkušeni in terena vešči primorski gasilci lahko odhiteli na požar. V GRC Ajdovščina so med intervencijo dežurali poklicni gasilci iz Jesenic, v Sežani poklicni gasilci iz Domžal, v Novo Gorico pa so prišli dežurat iz Celja.

Foto GRC Ajdovščina Skrbno se je razporejalo ljudi tudi na požaru – primorski gasilci, ki dobro poznajo teren, so bili v prvih bojnih vrstah in na vodilnih mestih, medtem ko je za gasilce iz ostalih krajev Slovenije – ponovno so na pomoč hiteli od vsepovsod – intervencija na Krasu odlična vaja na zelo zahtevnem terenu.

Aktualni požar je bistveno manjši od tistega izpred dveh let, gorelo je na okoli 150 hektarjih, vseeno pa je bila grožnja precejšnja – ob strmem terenu je včeraj divjala še burja. No, današnje vreme pa zna blagodejno vplivati na požarišče – vročina se vsaj za kratek čas poslavlja, napovedane so nevihte.

Hvala vsem gasilcem in drugim reševalcem, ki skrbite za našo varnost!