Pričenja se Poletje v Vipavskem Križu 2024

datum: 20.07.2024
kategorija: Novice

Z nocojšnjim koncertom Godalnih komornih skupin Glasbenega društva Nova z naslovom Zven grajskih sten se pričenja tradicionalni festival Poletje v Vipavskem Križu 2024. En konec tedna in trije četrtki prinašajo opero, delavnico swinga s plesnim večerom in koncerte.

Glasbeno društvo NOVA že več kot petindvajset let z lastnimi zasedbami in organizacijo koncertov skrbi za glasbeno produkcijo na širšem Goriškem. Tako že šesto leto zapored ob podpori Občine Ajdovščina vabi tudi v Vipavski Križ, ki s svojo uglajeno podobo trga in akustičnim grajskim dvoriščem kar kliče po kulturnih vsebinah. Festival je v lokalnem okolju zelo lepo sprejet in obiskan. Vabljeni, da ga obiščete, program je pester.

Nocojšnji otvoritveni večer festivala bodo ozaljšale godalne komorne skupine Glasbenega društva Nova, ki delujejo v rednih sestavih, ali pa so zbrane le za to priložnost. Program je sestavljen iz klasičnih skladb slovenskih skladateljev, premierno bosta izvedeni tudi dve noviteti. V nedeljo, 21. julija zvečer, bo na sporedu operno-glasbena recitacija z naslovom Spevi iz hiše živih, ki pripoveduje zgodbo malega judovskega pokopališča v Rožni dolini. Pela bo mezzosopranistka Cecilia Bernini, recitirala bosta Gaja Filač in Matej Zemljič. Na oba uvodna dogodka je vstop prost. Festival se potem do konca odvija ob avgustovskih četrtkih zvečer, 15. avgusta bo plesni swing večer z Nova jazz bandom, naslednji četrtek glasbeno pripovedni večer Povodni mož, festival pa se zaključuje v četrtek, 29. avgusta, s koncertom Komornega orkestra Nova in skupino Noreia ter tradicionalnimi irskimi, škotskimi in bretonskimi melodijami, pa tudi slovenskimi ljudskimi pesmimi v irski preobleki. Program podrobneje

Pred vsakim večernim kulturnim dogodkom je organiziran tudi voden potep po Vipavskem Križu, v organizaciji Zavoda za turizem Vipavski Križ. Če sprehoda po Križu v družbi Patrika Zgonika, šefa zavoda, še niste doživeli, potem ne zamudite priložnosti, da prisluhnete nadvse zanimivim zgodbam, ki se skrivajo po kriških gasah. Za ogled so potrebne predhodne najave na info@vipavskikriz.si ali 031 229 336.