Uvodno srečanje projekta CO ADRIA

datum: 15.07.2024
kategorija: Novice

Minuli teden je v Benetkah potekalo uvodno srečanje projekta CO ADRIA, ki ga Občina Ajdovščina snuje skupaj s petimi čezmejnimi projektnimi partnerji. Več kot 870.000 evrov vreden projekt naslavlja izziv podnebnih sprememb in med drugih predvideva vzpostavitev čezmejnih energetskih skupnosti.

co adriaObčina Ajdovščina nadaljuje niz sodelovanja v čezmejnih projektih, ki prinašajo rezultate na raznolikih področjih. Projekt CO ADRIA  naslavlja skupen izziv podnebnih sprememb na programskem območju Italija - Slovenija. Projekt vnaša več inovativnih elementov, in sicer: ustanovitev EZTS, spodbuja konkretni čezmejni model sodelovanja, saj združuje italijanske in slovenske partnerje v skupno strukturo, pristojno za delovanje na obeh straneh meje, z možnostjo bodoče širitve na države, ki mejijo na programsko območje. Predvidena je vzpostavitev pilotnih modelov upravljanja z energijo na čezmejni ravni in preizkušanje možnosti za vzpostavitev čezmejnih energetskih skupnosti, z aktivno vlogo uporabnikov pri proizvodnji in upravljanju energije. 

Program z raznoliki ukrepi krepi čezmejno območje s skupnimi aktivnostmi in finančnimi sredstvi za izboljšanje kakovosti življenja prebivalstva, pri čemer varuje in spodbuja tudi naravno in kulturno dediščino. Cilj dvoletnega projekta je spodbujanje podnebne nevtralnosti na čezmejnem območju z usklajevanjem vrste ukrepov in pobud za izboljšanje pristopa k podnebnim spremembam v ključnih sektorjih vključenih regij.

co adriaVodilni partner projekta je univerza Ca'Foscari iz Benetk, poleg Občine Ajdovščina sodelujejo kot čezmejni partner v projektu tudi občina Videm, Mestna občine Koper, Občina Tržič in Goriška Lokalna Energetska agencija, Nova Gorica.  Poleg projektnih partnerjev sodeluje v projektu tudi sedem pridruženih partnerjev, med drugim Regijska razvojna agencija ROD. Več kot 870.000 evrov  vreden projekt bo Občini Ajdovščina utrl nove smernice, ki jih Občina snuje na področju podnebnih sprememb. Na uvodnem srečanju projekta je med drugim tekla beseda tudi o vzpostavitvi birokratskih temeljev za vzpostavitev čezmejnega upravljanja. To usklajevanje bo v optimalnem primeru privedlo do ustanovitve skupne strukture za upravljanje vprašanja podnebne nevtralnosti na enotni ravni čezmejnega upravljanja: EZTS –  evropskega združenja za teritorialno sodelovanje. CO ADRIA bo zato poleg posameznih projektnih ciljev odgovorna za postavitev relacijskih, strateških in birokratskih dokumentov.  

 

logo