Previdno v hribe!

datum: 13.07.2024
kategorija: Novice

Foto: Planinsko društvo Ajdovščina, Facebook stran

Eno od priljubljenih počitniških opravil je tudi hoja v hribe in gore, ki pa v poletnih mesecih terja kar nekaj prilagoditev in predvsem dobro pripravljenost – tako kondicijsko, kot tudi v obliki opreme. V nasprotnem primeru se to priljubljeno poletno razvedrilo hitro obrne v nočno moro, o čemer tudi na začetku tega poletja pričajo množična reševanja v gorah.

Foto: Facebook GRS Tolmin pri reševalni vaji.V letošnjem letu je Gorska reševalna služba Tolmin, pod okrilje katere sodi območje naše občine in znotraj katere deluje tudi ajdovska skupina reševalcev, zabeležila že 39 intervencij na območju regije, kar je že skoraj polovica lanskega celoletnega izplena – 84 intervencij. Skupno število letošnjih intervencij v celotni državi je 254, medtem ko so lani gorski reševalci v slovenskih gorah opravili 685 intervencij. Do nesreč v gorah v večjem delu pride zaradi človeškega faktorja – največkrat je težava v opremi, še posebej problematična je lahko obutev. Problem so precenjena kondicija, nepoznavanje razmer, nepripravljenost na vreme …  Pozor, tudi naše gore – Čaven, Golaki, Nanoško hribovje – skrivajo svoje pasti, ki jih je dobro poznati, preden odplezate v nesrečo.

Kako se torej poleti varno odpraviti v hribe? Predvsem zelo zgodaj zjutraj – načrtujte pot tako, da boste najkasneje do 10. ure dopoldan na vašem cilju, saj vas po počitku čaka še pot nazaj. Zelo V hribe nikakor brez dovoljšnje količine vode.<br />
Foto: Planinska zveza Slovenijepomembna je primerna obutev, poleti pa tudi sončna očala, krema proti opeklinam in zadosti brezalkoholne tekočine ter visokoenergijske hrane. Ne pozabite niti na toplejšo jopico – više ko greste, nižje so temperature. Brez kondicije pa nikar ne rinite previsoko! Če celo leto niste hodili v hribe, potem si za prvi poletni cilj izberite primerno kratko razdaljo, brez pretiranega vzpona. Preden se odpravite na pot, dobro preverite vremensko napoved ter vedno obvestite nekoga, kam se odpravljate in kdaj se nameravate vrniti – in ne pozabite napolniti mobitela!

Spoštujte naravo na poti, hkrati pa poslušajte svoje telo – če se ne počutite dobro, se obrnite nazaj ali pa pokličite na pomoč, varnost mora biti vedno na prvem mestu! Še več koristnih napotkov za varno hojo v hribe pa boste našli na spletni strani Planinske zveze Slovenije