Previdno na počitniških potepanjih – nepridipravi nimajo počitnic!

datum: 03.07.2024
kategorija: Novice

V zadnjem obdobju redno poslušamo obvestila policistov o vlomih v osebne avtomobile. Predvsem so na udaru avtomobili, parkirani na turističnih točkah, izhodiščih pohodnih in kolesarskih poti in drugih turističnih parkiriščih, tudi na pokopališčih! Pazite nase in na svoje premoženje, ko odhajate na lepše.

Še en vroč počitniški konec tedna je pred nami. Če se odpravljate na izlet ali na počitnice, ne pozabite na osnovne samozaščitne ukrepe: v avtomobilih, ki jih parkirate na izhodiščih turističnih poti ali pred plažami, ne puščajte vrednejših predmetov na vidnih mestih! Prav tako ne tlačite denarnice, telefona, bančne kartice … v avtomobilske predale. V tako parkiranih avtomobilih ni pametno puščati ničesar vrednega. Ko zapuščate vozilo, ga zaklenite, tudi prtljažnik in pokrov posode za gorivo, in vključite alarmno napravo.

Če ob prihodu opazite sled vloma ali tatvine na motornem vozilu, to takoj prijavite najbližji policijski postaji – pokličite 113 ali pa anonimni telefon policije 080 1200 in do prihoda policistov ničesar ne premikajte. Vaša varnost je najpomembnejša, zato nikoli ne poskušajte vlomilca prijeti sami, zlasti če je fizično močnejši ali celo oborožen.

Prav tako policisti pozivajo občane, da več pozornosti namenimo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil po vaseh ali v stanovanjskih soseskah. Skušajte si zapomniti čim več podatkov: kako storilec izgleda, v kateri smeri se je gibal, s kakšnim prevoznim sredstvom je prišel … Tovrstne informacije občanov so v številnih primerih ključne pri izsleditvi storilcev.

Ne bo odveč niti ponovno opozorilo, da o svojih počitniških namenih ni treba obveščati prijateljev na vaših socialnih omrežjih. Ni treba, da vsi vedo, da odhajate – tudi v tem primeru bodo na mestu samozaščitni ukrepi: če odhajate za dlje časa, preusmerite pošto, da nepridiprave ne bo privabil prenapolnjen poštni nabiralnik. Domišljija lumpov pa nima meja, zato bo še posebej na mestu tudi opozorilo – pazite pri rezervacijah vaših počitnic, da ne postanete žrtev prevare.

Še več preventivnih opozoril pa na spletišču Policije