Namigi z Ajdovske tržnice: Prostor srečanj

datum: 30.06.2024
kategorija: Novice

Tržnica je prostor srečanj

V poletnih mesecih, ko je zelenjave v Vipavski dolini praviloma vsepovsod dovolj, se utrip Ajdovske tržnice upočasni. Nekateri ponudniki vztrajajo kljub temu, da se kupci raztepemo na počitnice, vmes pa zelenjavo dobivamo morda drugje. Čar sobotnega dopoldanskega sprehoda po mestnem jedru ostaja. Morda je poleti še prijetneje na tržnici srečati znance in nato malce posedeti v katerem od vedno živahnih lokalov.

Na tržnico po dobrote z domačih kmetij in po družabni utrip. Ob prvem obisku Vipavske doline se marsikateri tujec ne neha čuditi zelenjavnim vrtovom, ki obdajajo naša domovanja. Vrtičkarstvo imamo Slovenci v krvi. Ta naša samooskrba, ki preseneča obiskovalce, je dobra za marsikaj. Zaradi lastnih izkušenj znamo ceniti trud pridelave, poznamo pa tudi pasti in nevšečnosti, ki ogrožajo pridelek. Ste tudi vi letos bili bitko s hordami polžev, ki so po deževni pomladi nesramno zavzeli naše vrtove? Naši vrtovi so čudovita učilnica in krepijo naše medsebojne vezi. Izmenjava semen, sadik in nasvetov ustvarja boljše sosede, za povrh pa je naša okolica lepša.

Vsega pa ne moremo ljubiteljsko pridelati na naših vrtovih, po marsikaj se moramo še vedno odpraviti na tržnico. Gospa Hijacinta Lisjak s čebelarstva Lisjak vam bo z veseljem razložila, kam vse vozijo svoje čebele na pašo, da lahko uživamo v tako različnih vrstah medu, kot jih lahko najdemo na njeni stojnici. Od Litije do Tolmina, od Hrušice do Nanosa prestavljajo panje za svoj med, ki v Sloveniji vztrajno pobira najvišja priznanja za kakovost. Tudi sira ne izdelujemo doma, na naših vrtovih se (zaenkrat) še ne pasejo koze. In tudi kmetija Slejko iz Velikih Žabelj del svoje črede poleti odpelje na drugačno pašo. Kravji sir s planine pod Krnom je že dolga leta pravi hit njihove ponudbe na Ajdovski tržnici. Ingrid Slejko rada poudari, da je paša pod Krnom, med gorskimi rožicami, zelo drugačna. Največja specialistka za gorske rožice z naše Gore pa je Tončka Čibej. Vsako poletje dobesedno prečeše Goro, da nam na tržnico lahko prinese čudovita zdravilna zelišča in izdelke iz teh zelišč. Ste vedeli, da se prav naša Gora uvršča med biotsko najbolj raznolika naravna območja v Sloveniji? To je naš največji naravni vrt, na katerem pa ne moremo obirati brez znanja, spoštljivosti in razmisleka. Zato raje zaupajmo gospe Tončki, ki k vsaki vrečki čaja doda tudi neprecenljiv nasvet. Z izkušnjami in znanjem nabira divje rastline tudi Ivica Nemec, ki poleg čajnih mešanic na Ajdovski tržnici ponuja tudi mazila. Gospa Ivica skrbno predeluje tudi vipavsko sadje in na svoji stojnici ponuja tudi odlične marmelade in sadne sirupe.

Vipavska dolina je, če le znamo gledati s prave perspektive, še vedno vrt Slovenije. Naša mestna tržnica ni velika, a ponuja res izbrane dobrote, ki jih ni mogoče dobiti nikjer drugje. Zato je vredna obiska tudi v poletnih mesecih, ko Občina Ajdovščina najmanj enkrat mesečno, na drugo soboto, poskrbi za posebno dogajanje. Letos se znova obeta dan sladoleda na tržnici, na vroč avgustovski dan pa bomo na tržnici lahko okušali lokalno pridelane osvežilne pijače.

Ajdovska tržnica je edinstven prostor srečanj. Na stojnicah se srečujejo žlahtni okusi Vipavske doline, ki jih ponudniki s svojim trudom in znanjem obogatijo z darovi narave okoliških planot in se v iskanju še boljše kakovosti svojih izdelkov odpravijo tudi dlje. Med stojnicami in med dvema rimskima stolpoma smo ustvarili nenadomestljiv prostor za naša srečanja. Ajdovščina je tudi zaradi svoje tržnice vse bolj prijeten kraj bivanja.