Na ajdovska polja se vračajo meje in mejice

datum: 04.06.2024
kategorija: Novice

Skica zasaditve protivetrnih pasov

Prejšnji teden je v našo hišo prispela odločba, ki Občini Ajdovščina za zasaditev protivetrnih pasov namenja 927.368,51 evra nepovratnih sredstev. Lokacije zasaditev so že določene, lastniki mejnih parcel pa seznanjeni s projektom.

Dolina je bila nekdaj prepredena z mejami in mejicami. Meje in mejice, ki so nekdaj že ustavljale burjo na ajdovskem polju, se bodo vrnile nazaj. Občina Ajdovščina je pridobila sredstva iz javnega razpisa Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, za podukrep M04.4 – Podpora za neproizvodne naložbe, povezane z doseganjem kmetijsko -okoljskih-podnebnih ciljev.

Vedno močnejši ekstremni vremenski pojavi, ki jih povzročajo podnebne spremembe, terjajo ukrepanje. Ureditev protivetrnih pasov je trajnostni način kako ustaviti moč burje, preprečiti erozijo najboljše kmetijske zemlje in prekomerno izhlapevanje vode iz odprtih kmetijskih površin. Z nepovratnimi sredstvi bo tako urejena 23-kilometrska linija mejic iz nižje rastočih avtohtonih dreves in grmovnic. Zasajenih bo več kot 64.000 dreves in okoli 100.000 grmovnic. Na zasebnih parcelah ne bo nobenih posegov, zagotovo pa se bo z zasaditvami bistveno izboljšala kakovost rodovitne zemlje po vsej dolini.

Sredstva so pridobljena, zdaj sledi objava javnega naročila za izbiro dobavitelja rastnega materiala in izvajalca del. Prva pripravljalna dela se bodo pričela v avgustu, sadilo pa se bo pozno jeseni in pozimi – meje in mejice bodo nasajene do konca februarja 2025. 

 

logo-protivetrna zaščita.jpg