Znamka Slovenia Green za Kamp Ajdovščina

datum: 03.06.2024
kategorija: Novice

V Kampu Ajdovščina imajo tudi eko vrtiček, kjer si gostje lahko naberejo sveže zelenjave in zelišč.

Kamp Ajdovščina, ki deluje v okviru Zavoda za šport Ajdovščina, v novo sezono vstopa okiten z znamko Slovenia Green, certifikatom kakovosti v nacionalnem programu Zelena shema slovenskega turizma, ki si prizadeva za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji.

Da je Kamp Ajdovščina pridobil znamko Slovenija Green je moral najprej pridobiti mednarodno uveljavljeni okoljski znak Eco Camping, kar je Zavodu za šport Ajdovščina uspelo v lanskem letu. Preuredili so prostore, predelali napeljave, uredili eko vrtiček, kjer si lahko gostje postrežejo z zelenjavo, predvsem pa so si nabirali veščine in znanje iz področja trajnostnega gospodarjenja, ki jih sedaj predajajo naprej svojim gostom. Spodbujajo jih k varovanju energije in vode ter ustvarjanju čim manj odpadka, ki ga odlagajo ločeno, priporočajo naj za transport uporabljajo kolesa ali se do naših najlepših točk sprehodijo.

Zavod za šport Ajdovščina se je nato z eko-certifikatom podal še na pot pridobivanja znamke Slovenia Green. Gre za kompleksno ocenjevanje posamezne destinacije po globalnih kriterijih standarda Green Destination, ki obsega 84 meril v šestih kategorijah. Pridobitev trajnostnega znaka pa jamči določeno raven trajnosti in Tik pred začetkom sezone je eko Kamp Ajdovščina pridobil znak kakovosti, znamko Slovenija Green. zavezo, da se bo ta še izboljševala. Direktor Uroš Pintar ob prejemu certifikata: »Smo ponosni imetniki certifikatov tako Eco Camping kot Slovenia Green. To je posebno priznanje, ki nakazuje kakovost vodenja kampa v skladu z načeli trajnostnega razvoja in hkrati nakazuje izjemno predanost sobivanja z naravo. Zaposleni posebno pozornost namenijo varovanju naravnih virov ter skupaj z gosti kampa skrbijo za čim manjši negativen vpliv na okolje.« Tablica s podobo znamke bo nameščena že v prihodnjih dneh, še pred začetkom sezone. Plakete pa bo Slovenska turistična organizacija, ki je krovna koordinatorka podeljevanja znamke, podelila na Zeleni shemi posvečeni prireditvi konec leta.