Pomlad je tudi čas za rojenje čebel

datum: 02.06.2024
kategorija: Novice

Čebelar je roj previdno odstranil z drevesa.

Pred nekaj dnevi je roj čebel našel zatočišče na enem od dreves na Lavričevem trgu. Mimoidoči, ki so ga opazili, so postopali pravilno in nemudoma poklicali čebelarja, ki je roj previdno odstranil z drevesa, čebelja družina pa verjetno že veselo z medom polni nov panj v čebelnjaku.

Čebelji roj na drevesu na Lavričevem trgu. Pomlad je tudi čas rojenja čebel – to je naravno razmnoževanje čebeljih družin. Do tega pojava pride, kadar se v čebelnjaku rodi nova mlada matica. Stara matica si mora tako poiskat novo domovanje, z njo odide približno polovica čebel, preostale čebele z novo matico pa ostanejo v panju. Rojenje čebel je zelo pomembna faza v življenju čebelje družine, saj v naravi zagotavlja obstoj družine. Hkrati pa je tak roj nadvse spektakularen na pogled – na tisoče drobnih čebelic v zraku, ki se hitro in zelo organizirano zberejo v grozd, znotraj katerega varujejo matico.

Čeprav je tak roj na prvi pogled nekoliko strašljiv, pa velja poudariti, da čebele v roju niso nevarne, saj je njihov edini namen najti novo lokacijo za domovanje. Medene golše imajo napolnjene z medičino, zato vas ne morejo pičiti. Takšen roj se pri iskanju novega bivališča obesi na vejo ali pod napušč, medtem ko čaka »izvidnico«. Na enem mestu ostane le malo časa, največ do ene ure, zato je zelo pomembno, da hitro reagiramo, če ga opazimo. Najbolje je poklicati najbližjega čebelarja, po vsej verjetnosti je prav iz njegovega čebelnjaka ušel panj. Ali pa pokličete center za obveščanje na 112, pa se bodo operaterji povezali z najbližjim čebelarjem in rešili čebeljo družino.