Prihodnji teden razprava o Feničanski kulturni poti in Vipavski dolini

datum: 25.05.2024
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina je letos postala polnopravna članica Feničanske kulturne poti Sveta Evrope, ki temelji na medkulturnem dialogu v Sredozemlju. V ponedeljek, 27. maja 2024, bo od 10. ure dalje v prostorih Območne obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina Feničanski kulturni poti, dan pozneje pa terenska predstavitev arheološke dediščine na območju občine Ajdovščine

V ponedeljek, 27. maja 2024, bo od 10. ure dalje v prostorih Območne obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina (Vipavska cesta 4, 5270 Ajdovščina) potekala razprava o Feničanski kulturni poti in njenih priložnostih za Vipavsko dolino. Namen razprave je udeležence ne samo seznaniti s samo kulturno potjo, ampak tudi orisati priložnosti, ki jih pot in kulturni turizem prinašata za Vipavsko dolino in njen turistični in gospodarski razvoj. Članstvo Feničanske poti namreč sestavljajo institucionalni, teritorialni in tematski kulturni organi, univerze, raziskovalni centri, šole, neprofitne organizacije, zasebniki in ostali deležniki iz različnih sektorjev, ki razvijajo skupne strategije v 15.  evro-sredozemskih državah.

V torek, 28. maja 2024, bo od 10. ure dalje potekala terenska predstavitev arheološke dediščine na območju občine Ajdovščine, kot izhodišču za načrtovanje novih turističnih, podjetniških in drugih razvojnih iniciativ. Verjamemo namreč, da je poznavanje dediščine območja, v katerem živimo, temelj na katerem lahko gradimo njegov napredek. Pod strokovnim vodstvom si bo moč ogledati  območje poznorimske utrdbe Castra ad Fluvium Frigidum v centru današnje Ajdovščine. Sledil bo ogled arheološke razstave v muzejski zbirki Goriškega muzeja v Ajdovščini. Vodila nas bo kustosinja arheologinja dr. Ana Kruh iz Goriškega muzeja. Sprehodili se bomo tudi skozi arheološki park Ad Pirum v kontekstu Claustre Alpium Iuliarum in muzejsko razstavo na Hrušici, pod strokovnim vodstvom kustosinje dr. Vesne Tratnik iz Narodnega muzeja Slovenije. 

Vabljeni na feničanski utrip!

 t