Občina Ajdovščina s šestimi EU projekti za okrepitev področja CZ

datum: 22.05.2024
kategorija: Novice

Z včerajšnjim otvoritvenim dogodkom projekta CROSS ALERT je Občina Ajdovščina pričela izvajati niz novo pridobljenih projektov v okviru programa Interreg Italija-Slovenija 2021-2027, ki se bodo izvajali v naslednjih letih.

tAjdovščina je mesto, ki od nekdaj vlaga v krepitev reševalnih služb. S 15. aprilom se je pričel nov projekt CROSS ALERT, polni naslov katerega je Razvoj skupnih akcijskih načrtov in orodij za preprečevanje posledic podnebnih sprememb in ekstremnih dogodkov na čezmejnem območju med Italijo in Slovenijo, ki bo ponovno krepil našo civilno zaščito. Občina Ajdovščina na projektu prevzema vlogo vodilnega partnerja, kar pomeni, da bomo usmerjali projekt in bdeli nad delom preostalih partnerjev, kamor sodijo še Občina Postojna,  podjetje IGEA, Avtonomna regija Furlanija-Julijska krajina, Občina Tržič in Mestna občina Benetke. Pridružujejo se nam še Zdravstveni dom Ajdovščina, Geodetski inštitut Slovenije ter Lokalna akcijska skupina Kras S.C. A R.L. 

tKrizno upravljanje zaradi ekstremnih podnebnih pojavov zahteva sprejetje skupnih praks med čezmejnimi oblastmi. Tokratni projekt je namenjen izboljšanju odzivnosti reševalcev v primeru naravnih nesreč na območju med Italijo in Slovenijo. Z njim uvajamo dve inovaciji, in sicer vzpostavitev sistema prvih posredovalcev z SOS točkami na obmejnem območju ter razvoj digitalnih orodij za podporo pri upravljanju naravnih nesreč, omejevanju škode in odpravljanju njihovih posledic. Sistem prvih posredovalcev je namreč v Sloveniji že dobro razvit, vendar manj uporabljen v slučaju naravnih nesreč na težko dostopnih terenih, medtem ko ga v Italiji še ni. S pilotno vzpostavitvijo SOS točke ob slovensko italijanski meji bo tako omenjeni sistem prenesen italijanskim partnerjem kot primer dobre prakse. Digitalna orodja pa bodo vključevala opozorilno karto nevarnosti, tsistem za detekcijo obsega nesreč z daljinskim zaznavanjem in sistem za avtomatizirano spremljanje sanacije po nesrečah.  Vse tekom projekta razvite rešitve bodo preizkušene tudi v pilotnih aktivnostih, z njimi pa se bodo preko izobraževalnih delavnic in skupne čezmejne vaje seznanili tudi pripadniki enot za zaščito in reševanje ter drugi deležniki izven projektnega partnerstva.

Verjamemo, da bomo vsi partnerji med sabo dobro sodelovali ter da bomo dosegli vse zadane cilje, ki bodo pripomogli k še krepkejšemu povezovanju skupnega čezmejnega območja.