Gospodarstveniki združeni v lovu na nove priložnosti

datum: 22.05.2024
kategorija: Novice

V Ajdovščini je včeraj potekal razvojni forum, ki sta ga gostili Občina Ajdovščina in Poslovna akademija Finance. Srečanje je doprineslo odlična izhodišča za nadaljnji razvoj regije in za naslavljanje aktualnih izzivov. Obenem je bil razvojni forum namenjen tudi županovemu letnemu sprejemu gospodarstvenikov in obrtnikov.

tObčina Ajdovščina in Poslovna akademija Časnika Finance sta v sklopu že drugega razvojnega foruma v Ajdovščini pripravili zanimivo debato o razvojnih priložnostih v občini in širši regiji. Na forumu je bilo moč slišati o razvojnih načrtih Občine Ajdovščina,  ki prednjači na marsikaterem področju in je zgled načrtnega in strateško zasnovanega gospodarstva. Z gospodarstveniki iz celotne regije pa se je razpravljajo o razvojnih potencialih in ambicijah ter kako za vse to zagotavljati najboljše kadre. Predstavljeni so bili primeri dobre prakse podjetja v tujini, ki jih je predstavil Rok Sekirnik, vodja razvoja procesov na BIA Separations. Kristjan Vidmar (Golden Ring), ki skupaj z Davidom Ličnom ustvarja butično proizvodnjo žlahtnih sirov, je z gosti razkril poslovne priložnosti mikro živilcev. Zakaj so posebna razvojna območja pomembna in kje bi lahko bila in kaj bi z njimi dosegli, je predaval Gorazd Orešek in večkrat izpostavil, da je Ajdovščina na več področjih zgled dobre prakse. Na dveh okroglih mizah pa se je z zanimivi gosti razpravljalo o tem, kaj potrebuje regijsko gospodarstvo. Sodelovali so: Mija Lorbek, direktorica GO!2025, Tine Tomažič, direktor za inženiring in programe, Pipistrel Aircraft, Matevž Frangež, državni sekretar na MGTŠ ter Samo Turel, župan MONG. Kako 'loviti' talente in kako krepiti podporno podjetniško okolje, pa je sklenila okrogla miza z vodjo kadrovske službe na INCOM-u Aniso Faganelj in Brigito Habjan Štolfa, direktorico Severno Primorske Gospodarske zbornice.

tVsi navzoči so se ob udeležbi gostov iz vse regije, predstavnikov politike ter ajdovskih podjetnikov, ki jih je obenem združilo tudi povabilo na tradicionalno srečanje podjetnikov zgornje Vipavske doline, strinjali v trditvi, da Ajdovščina tlakuje uspešno razvojno pot. »Kar 62-% rast delovnih mest v zadnjih desetih letih je pokazatelj, kako načrtno in strateško smo zasnovali priložnosti za preboj gospodarstva. Gotovo se je moč strinjati v trditvi, da brez uspešnega gospodarstva družba težko snuje nadaljnje plasti razvoja. Danes stojimo pred izzivi, ki zahtevajo združene napore in jasno usmerjenost v prihodnost. Občina Ajdovščina je bila venomer vajena prilagajati jadra spreminjajočemu se svetu, hkrati pa je ohranjala svojo edinstveno identiteto in vrednote,« je na srečanju izpostavil župan Tadej Beočanin.

Foto: Jure Makovec