Osnovni šoli Danila Lokarja Ajdovščina Kumerdejevo priznanje

datum: 21.05.2024
kategorija: Novice

Foto: arhiv Zavoda RS za šolstvo

V ponedeljek, 20. maja, je v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije na Cekinovem gradu v Ljubljani potekala 25. podelitev priznanj Blaža Kumerdeja za leto 2023. Med prejemniki je tudi Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina, ki je priznanje prejela za izjemne dosežke pri razvoju in uvajanju novosti v vzgojno-izobraževalno prakso. Čestitamo!

tPriznanje Blaža Kumerdeja se podeljuje za dosežke pri uvajanju novosti na področjih predšolske vzgoje, osnovnih šol in srednjih šol, šol za otroke s posebnimi potrebami in dijaških domov, pa tudi za odličen končni izdelek, za nove rešitve s področja načrtovanja in uresničevanja kurikuluma ter za širjenje idej v vseh oblikah informiranja in izobraževanja. Lansko leto je bila prejemnica Kumerdejeva priznanja Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina. Tudi letos je Ajdovščina znova okitena, tokrat je priznanje Blaža Kumerdeja prejela Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina za izjemne dosežke pri razvoju in uvajanju novosti v vzgojno-izobraževalno prakso v partnerskem sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo. V obrazložitvi je med drugim zapisano. »Osnovna šola Danila Lokarja že vrsto let uspešno sodeluje z območno enoto Zavoda RS za šolstvo Nova Gorica pri razvijanju in implementiranju inovativnih pristopov v vzgojno-izobraževalni proces, pri preizkušanju novih rešitev in mreženju izkušenj z ostalimi šolami v okviru območje enote in širše.« Izpostavili so projekt POGUM, ki so ga na šoli vzpostavili za razvijanje podjetnosti, ter večletno načrtno delo na področju vpeljevanja formativnega spremljanja. Viden je tudi njihov interes po vključevanju v mednarodne projekte, tinovativni pa so tudi pri snovanju novih projektov, še izpostavljajo v obrazložitvi. Omembe vredno je tudi njihovo delo na področju vzpostavitve okolja, ki potencialno nadarjenim in nadarjenim učencem omogoča optimalen osebni razvoj in napredek. »Člani kolektiva Osnovne šole Danila Lokarja z ravnateljico Ireno Kodele Krašna so dragoceni sodelavci Zavoda RS za šolstvo v razvojnih nalogah in projektov. Za svoje delo, ustvarjalnost in prispevek k razvoju pedagoške stroke v ožji in širši strokovni javnosti prejmejo priznanje Blaža Kumerdeja,« je še zapisano v obrazložitvi.

Foto: arhiv Zavoda RS za šolstvoIrena Kodele Krašna, ravnateljica Osnovne šole Danila Lokarja, je ob prejemu priznanja povedala: »Svet se vedno hitreje spreminja in nihče ne ve, kaj nas čaka v prihodnosti. Učitelji pripravljamo otroke na to prihodnost, zato moramo mi biti prvi, ki smo se pripravljeni spreminjati, se učiti in iskati nove poti. Prav zaradi tega je naš poklic tako težek, ampak tudi zanimiv. Kolektiv naše šole se z vsemi temi izzivi odgovorno sooča. Priznanje Blaža Kumerdeja nam veliko pomeni, ker kaže na to, da je naše prizadevanje opaženo ne samo v lokalni skupnosti, ampak tudi na nivoju države.«