Previdno z lesnim pepelom

datum: 17.01.2024
kategorija: Novice

Kurilna sezona je v polnem teku. V Sloveniji se še vedno najraje ogrevamo z drvmi, po statističnih podatkih so drvi osnovni ogrevalni energent kar polovici slovenskih gospodinjstev. Opozoriti velja na odlaganje pepela – v rjav zabojnik za biorazgradljive odpadke ga odložite šele, ko ste prepričani, da v njem ni več žerjavice.

Gospodinjstva največ energije porabijo za ogrevanje prostorov, kar 64 %, 15 % gre za električne naprave, 15 % za ogrevanje sanitarne vode, 5 % za kuhanje ter odstotek za hlajenje. Med ogrevalnimi energenti pa so še vedno visoko v vrhu drva, tako se ogreva več kot polovica slovenskih gospodinjstev.

Drva so zelo enostaven energent za ogrevanje, preprosto jih je hraniti, za kurjenje z njimi niso potrebne posebne veščine. Uporabljamo jih že stoletja, drva so načeloma cenejša, sploh v krajih, ki jih obdajajo gozdovi, predvsem pa bolj trajnostna od mnogih drugih energentov. Je pa pri tovrstnem ogrevanju vseeno potrebna previdnost – ogrevalne naprave morajo biti pred vsako sezono temeljito pregledane in očiščene. Predvsem pa velja previdnost pri odlaganju lesnega pepela.

Pepel je sicer lahko tudi odlično gnojilo za naš vrt, saj vsebuje pomembne elemente, ki bistveno vplivajo na rast rastlin, najpomembnejši je kalij, nato kalcij, vsebuje tudi fosfor. Vendar pa je treba z njim ravnati previdno, da ne bodo učinki nasprotni. Prvo pravilo – za vrt je primeren le pepel iz lesa, ki ni industrijsko obdelan, lakiran ali barvan, prav tako za dognojevanje ni primeren pepel iz odpadkov. Z njim lahko posipamo zelenjavni ali okrasni vrt – velike porabnice kalija so na primer plodovke. Odličen je tudi za uničevanje mahu na vaših zelenicah. Pepela pa ne bodo marale rastline, ki uspevajo v kislih tleh, zato ga ne dodajajte na primer k hortenzijam, azalejam, rododendromom, niti k ameriškim borovnicam. Zelo previdno je treba odmerjati tudi količine, da ne bo učinek nasproten od želenega.

Zato v nobenem primeru v nobenem primeru ne bo mogoče vsega pepela, ki nastaja pri ogrevanju gospodinjstva, reciklirati v domačem vrtu. Višek ga odložimo v rjavih zabojnikih. Vendar previdno! Zbran pepel pustite nekaj dni na prostem v kovinski posodi in šele ko ste prepričani, da je v celoti pogašen, da ne vsebuje več niti drobca žerjavice, ga odložite v rjav zabojnik na ekološkem otoku.