Zahtevno leto 2023 za ajdovske gorske reševalce, previdno v hribe!

datum: 12.01.2024
kategorija: Novice

Ajdovska skupina Gorske reševalne službe Tolmin na intervenciji

V zadnjem času se med novicami vse prevečkrat pojavljajo informacije o reševalnih akcijah v gorah. Zimsko hribovstvo zahteva posebno pripravljenost, primerno opremo in dobro poznavanje razmer. Tudi ajdovska skupina gorske reševalne službe Tolmin je v letošnjem letu že hitela na intervencijo. Leto 2023 pa je bilo za skupino eno najtežjih – opravili so kar 27 intervencij, med njimi tudi zelo zahtevne in tragične. Delo gorskega reševalca je še vedno brezplačno, kar pa ne pomeni, da je ceneno, pač pa je neprecenljivo dragoceno.

Lani so reševalci kar nekajkrat na pomoč poklicali helikopter. Ajdovska skupina Gorske reševalne službe Tolmin je v letu 2024 kar 27-krat hitela na intervencije. To je zelo visoka številka za majhno lokalno skupino reševalcev. Reševali so dve ali tri gorsko-kolesarske nesreče, pretežno pa so hiteli na pomoč pohodnikom in plezalcem. Zanimivo, lani se je zgodila le ena padalska nesreča. Kar štirikrat so na pomoč klicali helikopter, bilanca pa vsebuje tudi žalosten podatek – tri smrti: Čaven, Gradišča Tura, Brda (en pohodnik je umrl zaradi infarkta, druga dva pa zaradi poškodb).

Vipavska dolina je prepoznavna kot celoletna pohodniška destinacija – to pa pomeni, da za gorske reševalce ni predaha, na intervencije hitijo v vseh mesecih v letu. Hribolazenje, predvsem v Ajdovska skupina Gorske reševalne službe Tolmin na intervenciji sredogorju in nižjegorju, je postalo še bolj popularno po kovidnem obdobju, kar po povečanem številu nesreč zaznavajo tudi reševalci. Ljudje hitro precenijo svoje sposobnosti – ni treba hodit iskat nesrečo na dvatisočaka, že poti do Čavna imajo svoje »hakeljce«. Do nesreč v gorah prihaja zaradi različnih vzrokov, ki pa imajo enačaj v precenjenosti, tej pa največkrat botruje pomanjkanje kondicije – na vrhu hriba smo šele na polovici naše poti! Ena klasičnih takih pohodniških nesreč je zvin gležnja. S sodobno opremo so hribi dostopnejši, vendar le na videz – s takšno opremo je treba znati rokovati. Začne se že pri čevljih, ki niso vsi primerni za vse terene. Pogost dejavnik nesreč so tudi dereze, oziroma nepravilna uporaba derez. Pomembna je tudi psihofizična priprava – praznično prenajedanje je zelo slab razlog za odhod v hribe! 

Dron s termo kamero je pomembna pridobitev za skupino gorskih reševalcev. Vsaka gorniška tura, ob dobri fizični in psihični pripravljenosti, zahteva predpriprave – poznavanje poti, oprema, znanje, izkušnje, sledenje vremenskim napovedim že nekaj dni pred turo! Na sami poti pa je pomembna dobra orientacija, ki bo delovala tudi v slabših vremenskih pogojih. In še – ne zanašajte se na vaš telefon, saj na mnogih planinskih poteh ni signala - pod Golaki vam na primer ne bo prav nič koristil.

Ajdovska skupina Gorske reševalne službe Tolmin šteje 23 članov. 12 članov ima opravljeno licenco za gorske reševalce, štirje so zdravniki, dva sta gorska reševalca-letalca (reševalca, ki rešujeta na jeklenici iz helikopterja). Zahtevni izpit za letalca je lani opravil tudi eden od zdravnikov, kar je velika pridobitev za skupino, predvsem pa za reševanje v našem delu Slovenije. Skupina je dobro opremljena – tako po zaslugi krovne gorsko reševalne organizacije, kot tudi zaradi podpore Občine Ajdovščina. Ob dveh Ko jim ostaja časa, pa pomagajo polnit vreče s peskom - ajdovska skupina Gorske reševalne službe Tolmin je sestavni del civilne zaščite v naši občini. polno opremljenih avtomobilih (vključno z reanimacijsko opremo) tako razpolagajo še s  tremi gorskimi e-kolesi, ki jih s pridom uporabljajo. Lanska pridobitev pa je dron, ki je izjemno koristen ob iskalnih akcijah, tudi ponoči, saj ima IR kamero. Ajdovski gorski reševalci odlično sodelujejo s Planinskim društvom Ajdovščina in vsemi ostalimi društvi in organizacijami v sistemu zaščite in reševanja kot tudi z organizacijami v občini in širše, ki prirejajo Za ajdovsko skupino gorskih reševalcev dela ne zmanjka. različne pohodniške ali druge športno-rekreativne prireditve. Gorski reševalci prevzemajo varovanje takšnih dogodkov. Skupina pa je tudi del sistema občinske civilne zaščite. 

Če se torej odpravljajte v hribe, gore ali celo visokogorje – ne izzivajte usode in ne zanašajte se na reševalce, pripravite se na turo tako, da boste gotovi sami vase in v svojo opremo! Je pa lepo vedeti, da je usposobljena in izkušena ajdovska skupina Gorske reševalne službe Tolmin vsak trenutek v pripravljenosti, če bo treba na pomoč. Hvala srčna dekleta in fantje!