S pravilnim kurjenjem lesa privarčujemo in ne onesnažujemo

datum: 11.12.2023
kategorija: Novice

Pravočasno pokličite dimnikarja

Zima je, z njo pa se je pričela kurilna sezona. V zadnjih letih so za ogrevanje ponovno postala priljubljena drva ali lesni sekanci, ki so cenovno dostopnejša goriva. Vendar pa je v izogib neprijetnim posledicam na zdravje in okolje ali celo požar, treba primerno vzdrževati kurilne naprave, čistiti dimnike in predvsem uporabljati primerno pripravljena drva.

Posebnost primorskih naselij je strnjenost hiš, ki daje zavetje ob burji. Hkrati pa prav zaradi te strnjenosti pozimi nad naseljem hitro nastane oblak dimniških izpustov, ki so lahko moteči in povzročajo tudi zdravstvene težave. Največkrat je zastajanje takšnega dima, polnega prašnih delcev in drugih kemičnih snovi, posledica nepravilnega ravnanja s kurilnimi napravami ali slabo pripravljene ali nepravilne kurjave. Bistveno je mogoče zmanjšati škodljive emisije pri kurjenju, če:

- uporabljamo kurilno napravo, ki dosega predpisane in pričakovane vrednosti emisij in izkoristkov, kar je razvidno iz certifikata oziroma potrdila o skladnosti, ki ga lahko zahtevamo ob nakupu;

- naprava mora biti pravilno vgrajena;

- kuriti je potrebno pravilno in z ustreznim gorivom;

- kurilne naprave je potrebno redno vzdrževati;

- za zmanjšanje vpliva emisij dimnih vplivov na bivalno okolje pa so pomembni tudi visoki dimniki, ki dimne pline odvajajo visoko v ozračje, kjer se škodljivi delci hitreje izgubijo v ozračju.

V naših krajih je ogrevanje na les tisočletna tradicija, ki jo je v zadnjih 30 letih prekinila dostopnost cenejšega kurilnega olja ali plina, kar pa se je v zadnjih nekaj letih ponovno obrnilo. Les je slovensko naravno bogastvo in obnovljivi vir energije. V naših gozdovih ga je več kot dovolj tudi za kurjavo, tako v obliki sekancev, kot tistih klasičnih »drvi«. Za kurjenje naj bi se uporabljal predvsem les, ki ga ni smiselno predelati v industrijske izdelke, primerna je večina vrsta lesa, tako listavcev, kot iglavcev. Poudariti velja tudi, da je kurjenje drvi z vidika izpustov CO2 nevtralno gorivo, saj pri pravilnem izgorevanju prav vse izpuste popravi narava sama s pomočjo fotosinteze.

Povečane emisije trdnih delcev, škodljivih za zdravje ljudi, nastajajo predvsem, če se kuri prevlažen les, se ga kuri v neprimernih kurilnih napravah ali pa se nepravilno kuri. Če so vaša polena primerno suha (drva topole in smreke se morajo sušiti najmanj eno leto, leto do dve lipa, jelša, breza, najmanj dve leti bukev, jesen, sadno drevje, dve do tri leta pa hrast) in je vaša naprava primerno pripravljena ter dimnik čist, potem bo plamen v vaši peči svetel, rumen, in bo plapolal visoko, iz dimnika pa se bo dvigal skoraj brezbarven dim. Če je plamen v vaši peči rdeč, če je varnostno steklce črno obarvano, če se iz dimnika kadi temnejši in gost dim, je to znak, da z vašim kurjenjem, vašo napravo ali pa z vašim gorivom nekaj ni v redu.

Še več napotkov za pravilno kurjenje pa najdete v pripetih brošurah:

Kako pravilno kurimo z lesom

Zgorevanje lesa v malih kurilnih napravah