Zagnali smo sončne elektrarne po mestu

datum: 06.12.2023
kategorija: Novice

Sončna elektrarna na mestnem stadionu

Vseh pet sončnih elektrarn, ki smo jih skupaj s podjetjem GEN-i postavili na petih javnih objektih, so včeraj začele s poskusnim obratovanjem. Več kot 150 gospodinjstev bo v kratkem priključenih na nove skupnostne elektrarne po mestu.

Sončna energija je obnovljiv vir energije, kar predstavlja izjemen doprinos okolju, saj uporaba sončne svetlobe, ki pade na zemljo in jo pretvorimo v elektriko, ne povzroča nobene okoljske škode. Poleg tega elektrika, ustvarjena s sončnimi kolektorji, ne povzroča nobenih emisij toplogrednih plinov. Pri proizvodnji električne energije s sončnimi kolektorji se iz narave ne jemlje nič in v ozračje ne izpušča nič. Edino, kar se ustvarja, je čista energija, kar je tudi ena izmed usmeritev Občine Ajdovščina na področju trajnostne usmeritve in trajnostnega razvoja.

 

Občina Ajdovščina je občanke in občane pozvala k izkazu interesa za koriščenje električne energije, proizvedene v sončnih elektrarnah na strehah javnih objektov. Po uspešno izpeljanem pilotnem projektu – prvi samooskrbni skupnosti v državi, postavljeni v Budanjah – je občina Ajdovščina skupaj z investitorjem s sončnimi elektrarnami opremila še štiri javne objekte, ki bodo za koriščenje energije dostopne vsem zainteresiranim uporabnikom, prednost pa bodo imeli občani občine Ajdovščina.

Odziv na javni poziv je presegel vsa pričakovanja. Skupaj z investitorjem smo se odločili, da v OVE skupnost vključimo še sončno elektrarno na strehi Zdravstvenega doma in ponudimo zeleno električno energijo približno 160 občanom, oziroma skoraj vsem prijavljenim. Interesenti bodo v  kratkem prejeli individualno ponudbo, ki omogoča vključitev v  samooskrbno energetsko skupnost. Pričakovana življenjska doba sončne elektrarne je 30 let, zato bo pripravljena ponudba za  dolgoročno  uporabo dela sončne elektrarne.  Z dolgoročno uporabo sončne elektrarne si bodo občani zagotovili trajnostno energijo po zagotovljeni ceni uporabnine, hkrati pa se izognili obveznostim (soglasjem, stroškom ….), ki bi jih bili deležni ob odločitvi za lastno sončno elektrarno: poseg na domači strehi, sprememba videza doma, vzdrževanje, zavarovanje, spremljanje delovanja naprave …  Pričakuje se, da bo med 150 in 160 gospodinjstev v občini sprejelo ponudbo in podpisalo pogodbo z investitorjem, kar bo doprineslo kar nekaj evrov mesečnega prihranka pri računu za električno energijo, še sporočajo investitorji.