Na Gori je moj dom

datum: 05.12.2023
kategorija: Novice

Predstavitev knjige na Otlici.
Foto: Nejc Vidmar

V nedeljo, na ta veseli dan kulture, je v dvorani Krajevne skupnosti na Otlici potekala predstavitev avtobiografije Na gori je moj doma, avtorja Andreja Bizjaka. Knjiga nosi dragocen doprinos Gori, tako z zgodbami kot slikovnim gradivom.

Knjiga Andreja Bizjaka z naslovom Andrej Bizjak je rojen na Otlici, po domače pri Lasku. Po poklicu je diplomirani veterinar, zaključil pa ja tudi magisterij. K pisanju avtobiografije sta ga spodbudila dva motiva, in sicer še ne zapisana zgodba očeta, njegov oče je bil namreč med glavnimi protagonisti življenja na Gori tako med vojno kot tudi po njej in pa njegovo nadaljevanje šolanja. Andrej je bil namreč kljub nepopolni osemletki, ki je takrat bila na Otlici z jasnim ciljem, voljo in vztrajnostjo, dosegel, da je uspešno zaključil Kmetijsko srednjo šolo v Mariboru in nato še študij Veterine v Ljubljani.

Andrej Bizjak je s svojim službovanjem na Kmetijsko veterinarskem zavodu v Novi Gorici veliko prispeval in doprinesel družbi. Kot delavec v javnem zdravstvu, pri nadzoru živil in surovin živalskega izvora pri proizvodnji in prometu, pa tudi občanom in ljudem doma ter v tujini.

Avtobiografija obsega 14 poglavji, ki zajemajo spomine na starše, otroška leta, šolska leta, leta študija, vojsko, službo, zadnje poglavje pa je namenjeno hobijem. Skratka v vsakem poglavju je kronološko zajeto celo življenje, vse od rojstva pa do danes. Knjiga je polna spominov in zgodb, ki odstirajo še en del bogate dediščine Gore. Andrej je namreč kar 17 let živel v stanovanju nad Zadružnim domom na Otlici, ki je bil in je še vedno center dogajanja na vasi. V svojo avtobiografijo pa je Andrej vključil tudi pričevalce, ki so spregovorili o gradnji Zadružnega doma na Otlici.

Predstavitev je napolnila otliško dvorano. Foto: Nejc Vidmar Avtobiografija Na gori je moj dom vključuje tudi mnogo fotografskega materiala, tako črnobelega – starejšega kot barvnega. Novejše fotografije in digitalizacijo starejših fotografij je naredil večkrat nagrajen fotograf in domačin Miran Krapež. Za oblikovanje pa je poskrbela njegova hčerka Sara Krapež. Spremno besedo v knjigi pa je napisal pisatelj in zbiratelj ljudskega izročila Franc Černigoj. Knjiga je izšla v samozaložbi.

Včerajšnjo predstavitev knjige je z glasbo popestrila Vokalna skupina Šumljak in Budanj, ki je najprej zapela pesmi, katere so mladi fantje peli na Štelengi, nato pa še pesmi, ki so jih domačini Gore prepevali ob druženju v gostilni. Po končani predstaviti je za veselo vzdušje poskrbel še Lovski trio. Predstavitev je povezovala Ana Štokelj.