Sanjski stroj – od risbe do prototipa

datum: 12.07.2023
kategorija: Novice

Prvošolci iz podružnične šole Lokavec, ki so sodelovali v mednarodnem projektu MyMachine.

Čeprav so šolarji že globoko v počitnicah, njihovo delo še kar odmeva. Prejeli smo namreč zahvalo iz podružnične šole v Lokavcu, od koder so nas prosili za nekaj lepih fotografij Ajdovščine. Poslali so jih na Kostariko, študentom, ki so izdelali prototip sanjskega stroja, kot si ga je zamislila prvošolka Laura iz Lokavca, da bi jim pokazali od kod prihajajo in v kako lepi deželi živimo.

klobučko.jpgZgodba o uspehu sodi še v zadnje tedne minulega šolskega leta. Prvošolci podružnične šole v Lokavcu so na pobudo Regijske razvojne agencijo ROD Ajdovščina sodelovali v mednarodnem projektu MyMachine (Moj sanjski stroj). Sodelujoči učenci so narisali vsak svoj sanjski stroj, njihove ideje pa so bile posredovane v mednarodno bazo risb sanjskih strojev. Zamislili so si različne stroje: stroj za branje pravljic, za izdelavo snežakov, za preprečevanje tornadov, za pospravljanje igrač, žgečkanje … Laura Koren pa si je zamislila sanjski stroj »klobučko«, ki bi starejšim ljudem pomagal postavljati klobuk na glavo. Prav njena ideja je bila izbrana tudi za izdelavo in tako so študentje iz Kostarike izdelali prototip »klobučka«. Na naslednji povezavi si lahko ogledate kako je potekala izdelava prototipa: https://dreamsdrop.mymachine-global.org/dreammachine-idea/bonnet.

Šolarji so se študentom iz Kostarike zahvalili z video-pismom, v katerega so dodali tudi veliko lepih fotografij naše občine. Morebiti pa je to začetek enega lepega mednarodnega in medgeneracijskega prijateljstva. 

Lauri in vsem sodelujočim lokavškim prvošolcem ter njihovi učiteljici Neji Harej čestitamo za kreativnost in izvirne ideje ter privoščimo še več podobnih uspehov.