Za večjo varnost kolesarjev

datum: 18.05.2023
kategorija: Novice

S pomladjo se na ulice in ceste vrnejo motoristi in kolesarji. Temperature so resda primerne za 'veter v laseh', razmere na cestah pa še niso idealne. Zato bodo policisti Policijske uprave Nova Gorica prihodnjih deset dni, pričenši danes, izvajali nacionalno akcijo Varnost kolesarjev. Akcija bo aktivno in ob pomoči medobčinske redarske službe potekala tudi na območju občine Ajdovščina.

V času od 18. do 28. maja poteka nacionalna akcija »VARNOST KOLESARJEV«. Tudi v Ajdovščini bodo policisti izvajali aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti voznikov enoslednih motornih vozil in kolesarjev. Poostren bo nadzor cestnega prometa, s poudarkom na ugotavljanju kršitev voznikov enoslednih vozil na cestnih odsekih, kjer je tovrstna problematika največja – tako po cestah v naseljih, kot na regionalkah in glavnih cestah. Ob tem policisti vse voznike motornih vozil opozarjajo, naj vozijo previdno in naj bodo pozorni tudi na voznike enoslednih vozil (motoriste, kolesarje). Pogosto so vozniki enoslednih vozil žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja drugih voznikov motornih vozil, pri čemer prednjačijo vožnja z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola, nepravilno prehitevanje ali razvrščanje, izsiljevanje prednosti, ipd. Nesreče pa se zgodijo tudi zaradi neustreznega ravnanja voznikov enoslednih vozil, zaradi neizkušenosti, nepoznavanja ceste, premajhne pozornosti na dogajanje v prometu, prekoračitve hitrosti, nepravilnega prehitevanja ali razvrščanja, neuporabe ustrezne zaščitne opreme, vožnje enoslednih vozil na površinah, ki niso namenjene za vožnjo teh kategorij vozil ipd.

Glede na to, da je na območju občine Ajdovščina urejenih več kolesarskih stez (površin), ki omogočajo kolesarjem večjo varnost pri udeležbi v cestnem prometu, se bo v omenjenem obdobju opravljal nadzor tudi nad vožnjo kolesarjev po njim namenjenim prometnim površinah. Policistom bodo pri tem pomagali tudi občinski redarji. Naj spomnimo, da so v 93. členu Zakona o pravilih cestnega prometa navedeni pogoji za udeležbo koles v cestnem prometu in da morajo vozniki koles voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni oziroma niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje. Udeleženec cestnega prometa, ki ne upošteva teh predpisov, se kaznuje z globo 40 eurov.

Mladi kolesarji se bodo o varni in pravilni vožnji s kolesom lahko poučili na prireditvi Igrajmo se za varnost, ki jo prireja Svet za preventivo v cestnem prometu Občine Ajdovščina, potekala pa bo 2. junija v Palah. Na prireditvi bodo svoje dejavnosti predstavile službe v sistemu zaščite in reševanja, osrednjo vlogo pri promociji lastne varnosti v prometu in na počitnicah pa bodo imeli policisti in ajdovski poklicni gasilci, ki prav v letošnjem letu obeležujejo 60 let delovanja.