V Domu starejših Ajdovščina odprli demenci prijazno točko

datum: 17.05.2023
kategorija: Novice

V Domu starejših občanov Ajdovščina je danes potekalo odprtje demenci prijazne točke. Točko so simbolčno prenesli v skupnost predsednica društva Spominčice Štefanija L. Zlobec, direktorica Doma starejših občanov Ajdovščina Tanja Stibilj Slemič in župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin.

demencaOblikovanje demenci prijaznega okolja in s tem izboljšanje kakovosti bivanja osebam z demenco in njihovim svojcem je eden izmed glavnih poudarkov Združenja Spominčica – Alzheimer Slovenija. Demenci prijazna točka je namenjena osebam z demenco, svojcem in vsem zaposlenim in nenazadnje vsem v lokalni skupnosti. Pomembno je namreč, da tudi lokalna skupnost prepozna osebe z demenco in jim s pridobljenim znanjem pomaga.

»Ta točka je zlasti namenjena posameznikom, lokalnemu okolju, kot pa samemu delovanju doma, mi pa smo seveda tisti, ki imamo na našem območju največ znanja in izkušenj z demenco, tukaj se seveda čutimo dolžni, da to znanje delimo z okolico,« izpostavlja direktorica Doma starejših občanov Ajdovščina Tanja Stibilj Slemič. Točka demenca je namenjena vsem, ki bi želeli dobiti informacije o demenci, podporo pri iskanju pomoči pri soočanju z demenco in koristne informacije o pravicah oseb z demencademenco. Točka bo delovala vse delovne dni v letu od ponedeljka do petka med 8.00 in 15.00. Zaposleni Doma starejših občanov Ajdovščina se na področju demence kontinuirano izobražujejo. »Imamo znanje o demenci in znamo prepoznati njene prve znake. Zavedamo se, da  je ključnega pomena zagotoviti demenci prijazen prostor, v katerem osebe z demenco lahko živijo kakovostno, dobijo podporo, pomoč in razumevanje, ohranjajo svojo socialno mrežo ter dostopajo do storitev, ki jih potrebujejo,« izpostavljajo zaposleni v Domu starejših občanov Ajdovščina, ki z velikimi upi zrejo v gradnjo novega doma starejših. Prav tam se bosta v prihodnje oblikovala dva oddelka, ki bosta namenjena osebam z demenco. 

Z novo pridobitvijo bodo v Domu starejših občanov nudili pomembne informacije glede uporabe različnih storitev v skupnosti, vezanih na osebe z demenco (uporaba demencajavnega prevoza, dostop do trgovin, pošte, lekarne, bank, policije, upravne enote…). Svojci lahko tudi poiščejo informacije o tem, kako preživeti dan z bolnikom in kaj vse lahko osebe z demenco še počnejo. Prav tako jim lahko posredujejo informacije, kam po pomoč in podporo (zdravniki specialisti, urejanje dodatka za pomoč in postrežbo, dnevnega varstva, pomoči na domu…) »Zavedamo se, da v prijaznem okolju lahko osebe z demenco ostanejo dalj časa doma, kar je tudi najbolj prijazno in humano do njih. Ena od osnovnih podpornih aktivnosti, s katero se zagotavlja vključenost in opolnomočenje oseb z demenco in njihovih svojcev, so prav demenci prijazne točke,« še izpostavljajo v društvu Spominčica. S simbolno nalepko spominčic, ki so jo nalepili na vhodna vrata, želijo vsakega mimoidočega nagovoriti, da se k njim lahko obrne po nasvet in informacijo o demenci. 

450. točko zapovrstjo so simbolno prenesli v skupnosti predsednica društva Spominčice Štefanija L. Zlobec, direktorica Doma starejših občanov Ajdovščina Tanja Stibilj Slemič in župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin, ki je ob srečanju izpostavil: »Demenci prijazna točka naj bo v pomoč in oporo vsem, ki se soočajo s tegobami zahrbtne bolezni. Na nas pa je, da se zavedamo odgovornosti do velikega dela svoje populacije in na temeljnih solidarnosti, prijaznih medsebojnih odnosov in skrbi za starejše gradimo priložnosti za kvalitetno, življenja polno starost.« Program ob odprtju pomembne točke so popestrili stanovalci Doma starejših občanov Ajdovščina in učenke in učenci Osnovne šole Šturje.