Občina Ajdovščina z dvema novima evropskima projektoma

datum: 15.05.2023
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina je bila konec aprila uspešna pri prijavi dveh novih projektov, za izvedbo katerih bo Evropski sklad za regionalni razvoj zagotovil 1,2 milijona evrov sofinanciranja. Projekt GRENNAT se nanaša na področje izboljšanja stanja biotske raznovrstnosti v omrežju Natura 2000, pri projektu IN4SAFETY, kjer Občina Ajdovščina prevzema vodilno vlogo, pa gre za pripravo dveh novih akcijskih načrtov, vezanih na čezmejno reševanje.

tIzplen evropskih sredstev je v občini Ajdovščina v zadnjem obdobju izjemen. Trenutno je v teku 14 evropskih projektov, s koncem aprila pa je bila Občina uspešna še za dva nova projekta iz programa Interreg Italija - Slovenija, ki bosta sofinancirana s strani sklada ESRR, v teku bosta dve leti.  Pri projektu z akronimom IN4SAFETY bo Občina Ajdovščina prevzela vajeti vodilnega partnerja skupaj s projektnimi partnerji Geodetskim inštitutom Slovenije, Javnim zavodom za gasilsko in reševalno dejavnost – Gasilska enota Nova Gorica, Istituto di Sociologia Internazionale di Gorizia, Città metropolitana di Venezia ter Università degli studi di Trieste. Predvidena vrednost projekta je 749.959,70 €, od tega je predvideno sofinanciranje s strani sklada ESRR 599.967,76 €.

tPotem ko je Občina Ajdovščina podpisala dva pomembna protokola o čezmejnem sodelovanju – prvi v obliki čezmejnega sporazuma med slovenskimi obmejnimi gasilskimi enotami in Državno gasilsko službo Republike Italije, drugi pa v obliki medregijskega sodelovanja, in sicer protokol o sodelovanju med deželama Furlanijo-Julijsko krajino in Venetom, sedaj sodelovanje nadgrajuje. Oba čezmejna dosežka bosta namreč dopolnjena z dvema novima akcijskima načrtoma. Prvi je namenjen vzpostavitvi helikopterske nujne pomoči (HEMS) v občini Ajdovščina. Akcijski načrt za HEMS je strateški dokument, ki dopolnjuje že vzpostavljeno čezmejno sodelovanje in sklenjene protokole s čezmejnim sistemom za posredovanje v izrednih razmerah iz zraka z namenom hitrejših in učinkovitejših reševalnih akcij. Drugi akcijski načrt je načrt upravljanja v izrednih razmerah Metropolitanskega mesta Benetke (CMVe), ki bo vključeval postopke za sodelovanje na regionalnem območju z deželo FJK in sosednjimi regijami. Oba načrta predstavljata inovativni pristop h krepitvi čezmejnega sodelovanja med lokalnimi oblastmi in povečujeta usklajenost sistemov za ukrepanje v izrednih razmerah s sodelovanjem ključnih institucij in deležnikov civilnih zaščit ter omogočata hitrejše, enotnejše in učinkovitejše, predvsem pa bolj usklajeno ukrepanje v primeru nesreč. Za pripravo obeh akcijskih načrtov bosta nadgrajeni in usklajeni dve spletni bazi teritorialnih podatkov, ki so potrebni za usklajeno delovanje reševalcev, predvsem v primeru preletavanja čezmejnega zračnega prostora. Inovacijo predstavlja dopolnitev teritorialnih platform z elektronskimi podatki o terenu in visokih ovirah (eTOD), ki so potrebni za reševanje iz zraka, in z dodatno kartografijo za pokrivanje širšega območja v regijah FJK in Veneto. V sklopu projekta bomo razvili tudi skupni načrt usposabljanj, ki bo vključeval program za vodenje intervencij ob čezmejnih naravnih nesrečah in program za uporabo in vzdrževanje sistemov baz podatkov, namenjen strokovnjakom za podporo vodenju. Poleg tega bomo pripravili italijansko-slovenski slovar pogostih fraz za skupno delovanje čezmejnih reševalnih enot. Za preverjanje novih akcijskih načrtov se bo izvedla čezmejna praktična vaja na območju mest Gorica in Nova Gorica, v katero bo preko inovativne simulacijske igre igranja vlog aktivno vključeno tudi prebivalstvo. Vzpostavitev skupnih akcijskih načrtov in enotnih postopkov ravnanja za obvladovanje tveganj bo zmanjšala posledice okolijskih tveganj in izboljšala skupno upravljanje izrednih razmer na čezmejnem območju.

tDrugi projekt –  GRENNAT  – bo vodila Mestna občina Nova Gorica v sodelovanju z Občino Ajdovščina, Občino Miren – Kostanjevica, Consorzio di bonifica della Venezia Giulia, Consorzio di bonifica Veneto Orientale in Comune di Monfalcone. Predvidena vrednost celotnega projekta je 742.760,81 €, od tega je predvideno sofinanciranje s strani sklada ESRR 594.208,64 €. Projekt GRENNAT se sooča z izzivi, ki so pomembni za celotno programsko območje, saj sledi evropskim ukrepom za izboljšanje stanja biotske raznovrstnosti v omrežju Natura 2000 in na drugih prednostnih območjih varstva narave za izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov, ureditvi z obiskom najbolj obremenjenih delov narave ter vlaganjem v zeleno infrastrukturo v urbanem okolju. Splošni cilj projekta je nadgradnja dolgoročnega čezmejnega načrta zelene infrastrukture, izvedba ukrepov za trajnostni čezmejni razvoj območij Natura 2000 ter zagotavljanje boljše vidnosti rezultatov za izboljšanje varstva in ohranjanja naravnega okolja ter biotske raznovrstnosti in prenos ter ponovna uporaba dosežkov projekta na nova območja programa. Inovativne rešitve, ki jih projekt opredeljuje, so priprava skupnega akcijskega načrta za upravljanje območij NATURA 2000, prenos in ponovna uporaba učinkov projekta GREVISLIN, izvedba okoljskih pilotnih aktivnosti ter pilotna izvedba naložb v zeleno infrastrukturo v čezmejnih porečjih Soče in Vipave. Projekt na čezmejni ravni zagotavlja optimalno izboljšanje dosežkov pri pripravi projektne in idejne zasnove zelene infrastrukture, uporabi ekosistemskih storitev, upravljanju zavarovanih območij in prenosu dobrih praks in tako prispeva k varovanju narave in trajnostnemu razvoju. Rezultati projekta bodo koristili strokovnim institucijam in interesnim skupinam, lokalnim, regionalnim in nacionalnim organom pri prenosu dobrih praks ter širši javnosti, ki bo bolje osveščena o naravovarstvenih vsebinah. Ključno je čezmejno sodelovanje, saj načrt naslavlja razvoj zelene infrastrukture na čezmejnem območju.

 logo