V Ajdovščino prihajajo Rimski dnevi - DOGODEK ODPOVEDAN

datum: 08.05.2023
kategorija: Novice

Konec tedna bodo središče Ajdovščine zavzeli Rimljani. Pester program se prične že v petek popoldan s postavljanjem rimskega tabora, v soboto in nedeljo pa bodo na sporedu delavnice za otroke, dogodek bo vrhunec dosegel v nedeljo popoldan z uprizoritvijo Bitke pri Mrzli reki.

Rimske dneve v Ajdovščini v sodelovanju pripravlja Kulturno društvo Vespesjan in podjetje FilRouge d.o.o.. Kulturno društvo Vespesjan se ukvarja z uprizarjanjem zgodovine, podjetje FilRouge pa dela filme in aplikacije, ki odstirajo tančice skrivnosti s kulturne dediščine, narejene z obogateno resničnostjo, za mobilne elektronske naprave. Za dogodek v Ajdovščini so se odločili na podlagi bogate rimske dediščine. Organizatorji izpostavljajo: »Današnja Ajdovščina je zrasla na ruševinah nekdanje rimske trdnjave, imenovane Kastra. Bogata rimska dediščina je bila eden od ključnih faktorjev, ki so tranzitno lokacijo ajdovskega območja skozi stoletja popeljali do današnjega gospodarskega, kulturnega in izobraževalnega središča Vipavske doline. Izjemen potencial rimske dediščine Občina Ajdovščina s prezentacijo in pripravo nove rimske turistične ponudbe prepoznava še danes, vlogo rimske kulture na območju destinacije Vipavske doline pa želi krepiti še naprej. Nov zagon bo tej viziji pridal turistični dogodek Rimski dnevi, vrhunec katerega bo uprizoritev Bitke pri Mrzli reki. Z veličastnim rimskim druženjem, ki bo povzdignjeno v eno od nosilnih prireditev območja, rimska dediščina ne bo več le del preteklosti, temveč pomemben del in gradnik lokalne turistične prihodnosti.

Rimski dnevi se v grajskem obzidju začnejo v petek, 12. maja, ob 16. uri s postavljanjem rimskega tabora. Pestro dogajanje pa sledi ves vikend. V soboto bo od 10. do 16. ure predstavljeno življenje v taboru, urejenje vojakov, priprava rimske hrane, predstavljene bodo antične družabne igre, pripravljajo pa tudi delavnice za otroke, in sicer med 10.30 in 14.30. V soboto, ob 16.30 se dogajanje seli na Lavričev trg s povorko vojakov, gladiatorjev in ostalih prebivalcev tabora, sledi koncert antične glasbe in spektakel z ognjem. Podobno dogajanje bo tudi v nedeljo, preverite program.