Prihaja praznični mlaj

datum: 26.04.2023
kategorija: Novice

Praznični mlaj, ki tradicionalno okrasi mesto pred prvomajskimi prazniki, s Hrušice prihaja že jutri. Prihod v središče Ajdovščine je predviden okoli 16. ure. Tako bo okrasil tudi dirkaško prireditev konec tedna.

Da bo tudi letos praznični mlaj okrasil Ajdovščino, so zaslužni Konjeniško društvo Sveti Štefan in občinski svetnik Valentin Krtelj, ob podpori Krajevne skupnosti Ajdovščine in pokroviteljstvu Občine Ajdovščina. Mlaj v mesto prihaja že jutri, tako da bo krasil tudi dirkaško prireditev konec tedna, ki jo običajno spremljajo res velike množice obiskovalcev.

 

Priprave pa se pričenjajo že danes, ko se gozdarji Konjeniškega društva Sveti Štefan odpravljajo v hrušiške gozdove, kjer bodo posekali in pripravili drevo. To bo sloka in elegantna smreka, visoka med 25 in 30 metrov. Jutri jo bodo naložili na voz, nato pa s konjsko vprego pripeljali do Ajdovščine. Konjeniki se bodo na poti držali cestno-prometnih pravil, v času postavljanja mlaja pa bo središče mesta okoli osrednje krožišča zaprto. Prihod v mesto je predviden okoli 16. uro. Mlaj bo nato postavljen s pomočjo sodobnega dvigala. Da bo vse teklo varno, bodo postavljanje spremljali tudi delavci Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina in gasilci.

Letošnje priprave in postavitev mlaja bo spremljala tudi televizijska ekipa nacionalne televizije, ki pripravlja kar obsežen prispevek, ta bo obsegal tako gozdna dela kot sam prevoz in postavitev, predvajan pa bo v naslednji nedeljski kmetijski oddaji iz Primorske na nacionalni televiziji.