Žganjehuci iz Vipavske doline s prepričljivimi okusi

datum: 23.04.2023
kategorija: Novice

Prejšnji teden je v Stični potekal 1. mednarodni festival žganih pijač, ki je privabil številne ljubitelje in proizvajalce žganih pijač iz Slovenije in tujine. Na premiernem dogodku Društva ljubiteljev domače žganjekuhe Slovenije so štirje žganjekuhci iz Vipavske doline dosegli odlične rezultate. Čestitamo!

Društvo ljubiteljev domače žganjekuhe Slovenije je na prvem mednarodnem festivalu žganih pijač, na podlagi strokovne analize več kot 200 vzorcev iz devetih držav, podelilo priznanja, kolajne in pokale najboljšim v desetih kategorijah. Najboljšo slivovko je proizvedel Ljubiša Ljubojevič, ki je bil najboljši tudi v kategorijah destilat marelice in destilat kutine, najboljšo viljamovko je proizvedel Ivica Tunjič, najboljši tropinovec Tadej Kavalič, najboljši vinjak Boštjan Gabor, najboljši destilat grozdja Jožef Pulai, najboljši drugi destilat (s paradižnikom) Lajči Penhofer, najboljši liker (medeni) Blaž Sobočan, najboljši gin pa Jurij Klakočar, ki je osvojil tudi naslov prvak festivala. Obiskovalcem, ki so lahko pri poznavalcih prejeli neuradno oceno svojih doma pridelanih žganih pijač, je bilo na voljo za pokušino več kot 200 vzorcev žganih pijač iz devetih držav – Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Makedonije, Črne Gore, Madžarske, Romunije, Italije in Slovenije. Med destilaterji, ki so se predstavili na stojnicah, je bil tudi Sead Jusufovič iz Zenice.

Na festivalu, ki ga v Sloveniji še ni bilo, je omogočil mreženje ob pokušanju izvrstnih destilatov ter spodbujanje pridobivanja dragocenih znanj na področju žganjekuhe oziroma izdelave destilatov. Predsednik Društva ljubiteljev domače žganjekuhe Slovenije, domačin iz Vipavske doline, Klemen Bizjak je poudaril, da so organizatorji izjemno zadovoljni nad odzivom. "To je velik uspeh za naše društvo, ki je nastalo pred približno letom dni. Zelo sem vesel in ponosen, ker so tudi žganja iz Vipavske doline prejela visoke rezultate in pa  hvaležen ajdovskim sponzorjem: Mlinotest d.d.   Incom d.o.o.- Leone,  drevesnica JANEZ d.o.o., Mat3 MATEJ Božič s.p.".

Rezultati domačih žganjekuhcev pa so naslednji: Darko Žgavc, drugo mesto, in prejemnik zlate medalje za viljamovko, Alen Kranjc, drugo mesto in prejemnik zlate medaljo za tropinovec, Zmago Petrič prav tako zlata medalja za tropinovec, Klemen Bizjak pa zlata medalja za gin.