Vabljeni na kulinarična doživetja - začenja se Kulinarični mesec okusov Vipavske doline

datum: 22.04.2023
kategorija: Novice

Od 21. aprila do 21 maja bo po celotni Vipavski dolini potekal Kulinarični mesec okusov Vipavske doline, ko bo 20 restavracij za vas pripravilo posebne degustacijske menije. Na Ajdovskem svoja vrata na široko odpirajo tako turistične kmetije kot gostilne. Kulinarika bo svoj vrhunec dosegla s festivalom Okusi Vipavske, 21. maja, tokrat v Lanthierijevem dvorcu.

okusi vipavskwLetos lahko v Kulinaričnem mesecu obiščete kar 20 restavracij v Vipavski dolini, ki svojim gostom ponujajo posebej izbrane okuse jedi ter prave vipavske jedilnike. Kulinarično pot lahko začnete v okolici Nove Gorice, in sicer v Restavraciji Grad Kromberk s chefom Alešem Šibavom, Ošterija Žogica s chefom Matejem Vodanom, DAM botique Hotel s chefom Urošem Fakučem ali v Restavraciji Primula s chefom Jožefom Žabarjem. Na spodnjem Vipavskem se lahko prepustite kulinaričnemu razvajanju v Turistični kmetiji Arkade Cigoj s chefom Rokom Rupnikom, v Turistični kmetiji Saksida s chefom Markom Bolčino, v Gostilni TERMIKA s chefom Aleksandrom Mladovanom ali v Gostilni Sivi Čaven s chefinjo Jasmino Črv Čermelj.

arkadeTudi v Vipavi in njeni okolici je veliko ponudnikov gastronomskih užitkov, kot so Gostilna Podvarovž s chefom Denisom Ibrišimovićem, Faladur Vinski bar in Vinoteka s chefom Erikom Batageljem, Gostilna Krhne s chefom Filipom Ferjančičem, Gostilna picerija Anja s chefinjo Anjo Paljk Fabjan, Majerija s chefom Matejem Tomažičem, Gostilna Pri Lojzetu na dvorcu Zemono s chefom Tomažem Kavčičem ter Restavracija na Žagi s chefom Draganom Petrovićem. Če se nahajate v bližini Ajdovščine, pa priporočamo obisk Gostline pri Izviru Hublja s chefom Tomažem Pižentom ali na višjih obronkih Vipavske doline, kjer se nahajata Gostilna Tratnik s chefom Tomijem Tratnikom in Penzion Sinji vrh s chefinjo Irmo Vidmar.  V okolici Branika svetujemo postanek za nepozabno razvajanje brbončic v Ošteriji Branik s chefinjo Patricijo Furlan ali na Ekološko turistični kmetiji Toncevi s chefom Markom Smerajcem.

Kulinarični mojstri bodo za vas skrbno pripravili odlične in raznovrstne domače jedi, ki so značilne za domač okoliš Vipavske doline. Izbirate lahko med enohodnim ali večhodnim menijem, ter tradicionalnimi jedmi ali bolj drznimi kreacijami. Degustacijski meniji so cenovno dosegljivi vsakomur, saj si boste vipavsko joto in štruklje privoščili že za 10 €, najbolj zahtevni gurmani pa bodo za 110 € navdušeni nad nepozabnim kulinaričnim presežkom. Vse jedi spremljajo vrhunska vipavska vina, ki bodo predstavljena na letošnjem festivalu Okusi Vipavske 2023. Za lažjo odločitev, katero restavracijo najprej obiskati, preverite seznam restavracij, njihove degustacijske menije in tudi cene jedilnikov na Facebook strani dogodka.