Odlične ocene ajdovskim oljkarjem

datum: 17.04.2023
kategorija: Novice

Konec tedna so bili objavljeni rezultati letošnjega ocenjevanja oljčnega olja Oljka Šempas, ki ga prireja Goriško oljkarsko društvo, v katerem je združenih večina oljkarjev v naši regiji. Letošnja ocenjevalna bera je bila zelo bogata in nadvse okusna. Med prejemniki medalj je tudi precej oljkarjev iz naše občine, čestitke vsem!

tNa letošnje ocenjevanje oljčnega olja, ki ga tradicionalno prireja Goriško oljkarsko društvo, je prispelo rekordno veliko vzorcev, kar 78. Prav tako pa je bilo podeljenih rekordno veliko medalj, ki bodo svečano podeljene na prireditvi Okusi Vipavske, ki bo letos potekala 21. in 22. maja v dvorcu Lanthieri v Vipavi. Pridelava oljk in oljčnega olja v zadnjih letih postaja precej priljubljena. So pa imeli oljkarji kar zahtevno delo, saj je lani v času zorenja oljk klestila suša. Kljub temu je izdelek odličen, veliko vzorčnih olj pa ocenjenih z lepimi ocenami. Odlično so se odrezali tudi oljkarji iz območja naše občine, ki jih je iz leta v leto več, vsako leto nastane še kakšen nov oljčni nasad.

 

Bronasto medaljo so prislužili na kmetiji Kobal, na Planini.

Srebrno medaljo sta prejeli olji Kmetije Košuta iz Črnič in Primoža Čermelja iz Vrtovina.

Zlate medalje pa so prejeli: Oljkarstvo Ličen iz Batuj, Oljčno olje Frlo in Oljkarstvo Kandus iz Ustja, Simfoni Simon Rupnik iz Vrtovina, Marjan Bratina iz Sela, Damijan Krkoč iz Črnič in Oljčno olje Skrlin Egona Podgornika iz Skrilj.

Med TOP 10 olj pa se je uvrstilo mešano oljčno olje Ortaona, ki sta ga pridelala Urška in Janez Capuder iz Vrtovina.

Čestitke vsem!