Informativno srečanje o Spremembah in dopolnitvah Občinskega prostorskega načrta

datum: 04.04.2023
kategorija: Novice

Prvega informativnega srečanja o Spremembah in dopolnitvah Občinskega prostorskega načrta se je udeležilo večje število zainteresirane javnosti, predstavnikov občinske uprave, občinskega sveta, krajevnih skupnosti in drugih zainteresiranih. Strokovna izhodišča in kriterije so pripravili v podjetju Locus, postopke pa občinska urbanistka Irena Raspor. Srečanja se je udeležil tudi župan Tadej Beočanin.

rObčina Ajdovščina je pričela s pripravo prvih sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta, s katerim želimo utrditi obstoječe in postaviti nove temelje prostorskega razvoja. Osnovni namen Sprememb in dopolnitev OPN 1 je ustrezna vključitev razvojnih potreb in individualnih pobud, za kar je potrebno izdelati ali dopolniti različne strokovne podlage ter nadgraditi strateški in izvedbeni del veljavnega občinskega prostorskega načrta. Informativnega srečanja, ki je v ponedeljek potekalo na Območno obrtno-podjetniški zbornici, so se udeležili občinski svetniki, člani odbora za okolje in prostor, predstavniki krajevnih skupnosti, ki so bili zaprošeni, da v svojih okoljih o tej tematiki obveščajo občane, ki so potencialni vlagatelji pobud. Pobude je mogoče oddati v sklopu razvojnega postopka, ta je namenjen pobudam občine, nosilcem družbene in gospodarske infrastrukture in pobudam v širšem družbenem kontekstu. Te pobude se lahko podajo do junija 2023. Pobude, ki se nanašajo na zasebne potrebe občanov, so predvidene v individualnem postopku. Te se lahko podajo do 31. 12. 2023.

Kam in kako oddati pobudo?

- elektronsko na naslov: obcinaprostor@ajdovsina.si

- pisno na naslov: Občina Ajdovščina, Cesta 5. maja 6a, 5270 Ajdovščina

- osebno: Občinska uprava Občine Ajdovščina, Gregorčičeva ulica 20, Ajdovščina, v času uradnih ur

Obrazci za pobude za spremembo namenske rabe prostora so dosegljivi na sedežu občine in na spletni strani občine https://ajdovscina.si/katalog_informacij_javnega_znacaja/postopki_in_obrazci/.

rMaja Šinigoj s podjetja Locus je podrobneje predstavila kriterije za obravnavo pobud. Slednje terja sledenje zakonskim kriterijem, zlasti skladnosti s temeljnimi pravili urejanja prostora, razvoja občine, drugimi pravnimi režimi in varovanji v prostoru ter obenem možnosti opremljanja zemljišč s komunalno opremo in drugo javno infrastrukturo. Presoja poteka z uporabo temeljnih pravil prostorskega načrtovanja, npr. načelo trajnostnega prostorskega razvoja, identitete prostora, usmerjanja poselitve. Pobude morajo biti skladne z OPN in nadrejenimi akti in s področji prostorskega razvoja (družbenega, poselitve idr.). Občinski prostorski akti morajo biti skladni z regijskimi in državnimi prostorskimi akti ter skladni s pravnimi režimi v prostoru. Usklajeni morajo biti tudi z varstvenimi omejitvami, denimo varstva narave, specifikami varstva kmetijskih zemljišč, varstva gozdov, vodovarstvenih območij, poplavnih območij, erozijskih območij idr. Več podrobnih informacij o kriterijih za obravnavo pripenjamo v tem dokumentu.

Več o samem postopku Spreminjanja in dopolnitev OPN je dosegljivih v razdelku na občinskem spletišču. Podrobnejše razlage in delavnice po posameznih območjih bodo predstavljene na nadaljnjih informativnih srečanjih, ki si sledijo. Prva bo že v torek, 11. aprila, na kateri se bo udeležence seznanilo z namenom in vsebinami Urbanistične zasnove za mesto. Izpostavili bomo tiste tematike in izzive analize stanja, glede katerih so mnenja in predlogi prebivalcev ter uporabnikov mesta še posebej pomembni. Svoje poglede (kaj cenijo, kaj pogrešajo, kar predlagajo) bodo udeleženci izražali v razpravah v ožjih skupinah, kjer pričakujemo aktivno sodelovanje. Zbrane informacije in podatke se bo uporabilo v nadaljnjih korakih izdelave analize stanja. Na podoben način, z drugačno vsebinsko zasnovo, bodo sledila še druga srečanja na Cesti, na Brjah in na Colu. Preverite datume na spodnji sliki.

 r