Jamarji odkrili najvišje ležeče brezno v Trnovskem gozdu

datum: 02.04.2023
kategorija: Novice

Jamarsko društvo Danilo Remškar združuje aktivne člane, ki se poleg raziskovanja domačih jam udeležujejo tudi srečanj z jamarskimi kolegi, reševalnih akcij, sodelujejo s Civilno zaščito in svoje znanje prenašajo na mlajše rodove. Pred kratkim so med raziskovanjem odkrili najvišje ležeče brezno v Trnovskem gozdu.

Jamarska sekcija Hubelj pri Planinskem društvu Ajdovščina je bila ustanovljena leta 1975. Pobudnik ustanovitve je bil Danilo Remškar, po katerem se društvo danes tudi imenuje. Konec leta 1992 se je sekcija osamosvojila v Jamarsko društvo Danilo Remškar Ajdovščina. Že skoraj pet desetletij raziskujejo jamarski tsvet. Doslej so odkrili in dokumentirali 207 jam in brezen. Nazadnje so člani odkrili najvišje ležeče brezno v Trnovskem gozdu na višini 1440 metrov, ki leži na pobočju Malega Golaka, v globino meri  13 metrov. Trenutno so jamarji aktivni tudi na raziskavah v  Sancinovem breznu za Kovkom, kjer so dosegli globino 350 m. Kar je jamarjem najpomembnejše, brezno se nadaljuje v neznane globine. Z borovniškimi in postonjskimi jamarji sodelujejo pri raziskovanju Jame pod Predjamskim gradom, kjer so letos odkrili pol kilometra novih rovov. Veliko časa posvetijo raziskavam na Kaninu, v breznu Vstala Primorska so na globini 400 m vedno bolj bližje  jamskemu sistemu Mala Boka – Poljska jama. V montaži je tudi film Življenje je lepše, ko gre jama naprej. Posneli so ga skupaj z ajdovskim podjetjem VIP Produkcija. Računajo da bo premiera enkrat do poletja.

Društvo uspešno sodelujejo z ostalimi slovenskimi jamarskimi organizacijami. Organizirajo raziskovalne tabore na Nanosu, Kaninu in Trnovskemu gozdu. Izvajajo izpite za naziv jamar pripravnik in jamar, občasno vodijo turistične  oglede, udeležujejo se jamarskih odprav v tujino, delujejo tudi v Jamarski reševalni službi ter sodelujejo s Civilno zaščito. Predsednik kluba Bogomir tRemškar je prav letos prejel bronasti znak Civilne zaščite za zasluženo delovanje kot jamarski reševalec pri Jamarski zvezi Slovenije, čigar predsednik je prav naš poveljnik Civilne zaščite Igor Benko. Društvo združuje več kot 30 članov, vseskozi se jim pridružujejo mladi nadobudni jamarji, ki jih navdihuje pestrost jamskega sveta tako v dolini kot na Gori. Več o delovanju društva si preberite na društvenem spletišču (Jamarsko društvo Danilo Remškar).