Občina Ajdovščina vse bližje vrhu!

datum: 07.03.2023
kategorija: Novice

Foto: Alen Milavec

Občina Ajdovščina je letos na podlagi ISSO analize dosegla 6. mesto med vsemi slovenskimi občinami. S tem se je uvrstila med občine, ki jih odlikuje solidna in uravnotežena stopnja doseženega razvoja in prebivalcem ponujajo kakovostno raven življenja. Uvrstitev občini prinaša Zlati ISSO certifikat razvojne odličnosti za leto 2023, ki ga je prejela prejšnji teden na konferenci Zlati kamen.

Občina Ajdovščina je v letošnji analizi glede na vrednost sestavljenega indeksa ISSO obdržala visoko šesto mesto in po razvitosti presega povprečje slovenskih občin za 19 odstotkov, regijsko povprečje pa za dobre štiri odstotke. Lansko uvrstitev smo izboljšali na petih področjih. Izboljšal se je demografski indeks – ob tem pa je Ajdovščina bolje uvrščena tudi ko gre za dinamiko staranja. Opazno se je izboljšal tudi položaj na področju izobrazbe in socialne kohezije. Najmočnejša aduta občine ostajata gospodarstvo in trg dela. Na gospodarskem področju dinamika ostaja precejšnja – pomembno pa je, da se je ob tem povečala tudi dodana vrednost. Občina ima zelo močno vrednost indeksa izobrazbe – tu se je povsem približala prvi desetini. Drugi dve močni področji sta še življenjski standard in demografija. Na področju življenjskega standarda so sicer vrednosti posameznih kazalnikov za malenkost manj uravnotežene kot na drugih področjih: nekaj izzivov lahko najdemo zlasti pri kazalnikih zdravja. Na področjih proračunske učinkovitosti in socialne kohezije je stanje (glede na merljive kazalnike) nadpovprečno. Tudi na področju okolja se Ajdovščina uvršča v solidno sredino. Nekoliko slabše nam kaže le pri porabi električne energije in povečanju količin odpadkov, kar pa je posledica velikega industrijskega razmaha.

»Le malokrat naletimo na tako uravnotežen razvojni položaj. Če odštejemo odpadke in energijo, so uvrstitve Ajdovščine zelo uravnotežene. Vrednosti kazalnikov so skoraj povsod nad povprečjem,« izpostavljajo pripravljalci analize. »Življenjski standard v Ajdovščini je nadpovprečen. Najboljše vrednosti imajo kazalniki stanovanjskega standarda zaradi aktivnosti (spodbujanje gradnje) in dinamike (rast števila novih stanovanj). Blaginja je nadpovprečna, predvsem pa so bruto prejemki na prebivalca med najhitreje rastočimi pri nas,« še izpostavlja ISSO analiza.  

Izstopajoče prednosti občine so dinamično gospodarstvo (Ajdovščina ima močno in zlasti izrazito dinamično gospodarstvo, ki ga odlikujejo tudi številna hitro rastoča podjetja), rast bruto prejemkov (Ajdovščina je med kraji, kjer se v zadnjem času najhitreje izboljšuje blaginja: glede na rast povprečnih bruto prejemkov na posameznika se uvršča na deveto mesto), bolniške odsotnosti (nizko število bolniških odsotnosti je v prvi vrsti sicer kazalnik zdravja posameznika – a ob tem je prav tako pomemben indikator zdravja okolja in kakovostne podjetniške klime.), rast števila delovnih mest (Ajdovščina še naprej sodi med kraje, kjer število delovnih mest narašča) in neokrnjena narava (Močno gospodarstvo je skoncentrirano v občinskem središču – velik delež podeželja občine pa je vključen v območje Natura 2000. To je potencialno zmagovalna kombinacija: na eni strani dinamičen gospodarski razvoj, na drugi pa ohranjeno okolje z vsem pomenom za prihodnost in sedanjost.).