Županov sprejem ob mednarodnem dnevu Civilne zaščite

datum: 01.03.2023
kategorija: Novice

Župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin je ob mednaronem dnevu Civilne zaščite v Logističnem centru gostil pripadnice in pripadnike ajdovske civilne zaščite v znak spoštovanja za njihovo neprecenljivo poslanstvo ter zahvale za dosedanje delo, hkrati pa je bila to tudi priložnost za pogovor o smelih načrtih za prihodnost.

czMednarodna organizacija Civilne zaščite je decembra leta 1990, na svoji 9. generalni skupščini, določila 1. marec za svetovni dan civilne zaščite. Leto kasneje je dan civilne zaščite v Sloveniji s sklepom določila tudi Vlada Republike Slovenije. Namen zaznamovanja je v javnosti krepiti zavest o ogroženosti pred naravnimi in drugimi nesrečami, hkrati pa tudi krepiti zavest o vlogi civilne zaščite in o pomenu mednarodnega sodelovanja za zaščito človeka in njegovega okolja. Vsem pripadnicam in pripadnikom čestitamo ob njihovem prazniku in se jim za njihov požrtvovalen doprinos skupnosti zahvaljujemo.

tV sistemu ajdovske zaščite in reševanja v občini je vključenih več kot 200 pripadnic in pripadnikov iz raznolikih organizacij, društev in ekip. Vključeni so Gasilsko reševalni center Ajdovščina, občinska prostovoljna gasilska društva Ajdovščina, Col, Selo in Šmarje, Gorska reševalna služba Tolmin, ajdovska skupina gorskih reševalcev, Zdravstveni dom Ajdovščina, KSD Ajdovščina, Policijska postaja Ajdovščina, Jamarsko društvo Danila Remškarja, Aeroklub Josip Križaj, Društvo reševalnih psov Nova Gorica, Potapljaško društvo Sirena Sub, taborniki in skavti, ekipa prve pomoči RK Ajdovščina, radioklub Ajdovščina, Srednja šola Veno Pilon, podjetji C-astral in Latnik in še nekatere službe uprave občine Ajdovščina.

t»Na območju občine Ajdovščina narava ne skopari z nevšečnostmi, zato si življenja brez dobro organizirane civilne zaščite ne znamo več predstavljati,« je na srečanju dejal župan Tadej Beočanin in se pripadnicam in pripadnikov CZ za njihovo predano delo zahvalil. »Ocenjujem, da mreža Civilne zaščite v naši skupnosti temelji na izjemni predanosti, med nami ste posamezniki, ki s svojo požrtvovalnostjo interese skupnosti postavljate na prvo mesto …Za vašo požrtvovalnost, predanost in pripravljenost se vam iskreno zahvaljujem,« je še izpostavil župan.

tSrečanje je sicer minilo v sproščenem vzdušju, obdano s smelimi načrti za prihodnost. Predstavljena je bila namreč gradnja novega Gasilskega centra, ki bo zrasel tik ob Logističnem centru, kamor namerava Občina Ajdovščina umestiti vse službe zaščite in reševanja. Občinski koordinator za CZ in splošne zadeve Matevž Brataševec je predstavil še statistične podatke, ki so zaznamovali delovanje pripadnic in pripadnikov v preteklem letu. Člani Gorske reševalne službe, enota Ajdovščina, pa so zbranim s prve roke predstavili tehnične karakteristike nove pridobitve – drona, ki ga bo GRS uporabljala pri tehničnem in drugem reševanju.

tPrav na mednarodni dan Civilne zaščite pa je v kongresnem centru na Brdu pri Kranju potekala osrednja slovesnost ob dnevu Civilne zaščite, na kateri je bil slavnostni govornik minister za obrambo Marjan Šarec. Naši možje so se domov vrnili z odlikovanjem. Občina Ajdovščina je kot krovna organizacija prejela bronasti znak kot zahvalo vsem občinskim strukturam in prostovoljcem, ki so pripomogli k obvladovanju obsežnega programa na Krasu poleti 2022.

Vsem, ki skrbite za našo varnost, hvala!