80 let od strašljivega zločina italijanske vojske na Predmeji

datum: 26.02.2023
kategorija: Novice

Foto: Jože Jeram

24. februarja mineva 80 let od grozljivega zločina italijanske vojske nad družino Bizjak na Predmeji. Grozljivi dogodek je upodobil slikar Tone Kralj, naslovil ga je Angelska gora. V počastitev spomina na okruten zločin je na Predmeji v soboto, 25. februarja, potekala tudi spominska slovesnost z bogatim kulturnim programom.

r24. februarja 1943 se še danes spominjajo prebivalci planote Gora nad Vipavsko dolino. Na ta danes pred 80-imi leti je tu prišlo do nezaslišanega zločina nad družino Bizjak na Predmeji, ki je do današnjega dne ostal del v kolektivnem spominu Gorjanov. Grozo krvavega pokola in požiga je upodobil slikar Tone Kralj, ki je predvsem v sakralnih objektih označeval tudi slovenski narodnostni prostor. Njegova pretresljiva upodobitev zločina z naslovom Angelska gora prikazuje mater, ki skuša zavarovati otroka pred plameni. Zločina ni zagrešila fašistična milica, temveč kraljeva italijanska vojska. V času vseprisotnega nasilja je upodobitev ne le spomin na dogodek, pač pa tudi klic k človečnosti. O zločinu so pisali Danilo Lokar v noveli Za frontama, Tone Partljič v drami Rdeče in sinje med drevjem ter zgodovinarja Tone Ferenc in Ljudmila Bezlaj Krevelj ter domačin Franc Černigoj. Sliko Toneta Kralja hrani Goriški muzej.

 

Foto: Jože JeramVsakoletno se s komemoracijo spominjajo krutega zločina tudi s slovesnostjo, ki jo vsako leto spremlja kulturni program – v spomin in opomin. Tokratna slovesnost je minila v duhu pomenljive, 80. obletnice tega strašnega dogodka, ki ga je domača borčevska organizacija podkrepila z besedo in pesmijo. Nastopili so: ŽPŽ iz Kanomlje, Eva Hočevar, Patricija in Erik Černigoj, Učenci OŠ Otlica in OŠ Danila Lokarja, z nagovori so slovesnost popestrili, Darko Lozar, Andrej Bolčina in Rajko Likar.