Veliki startup izziv

datum: 13.01.2023
kategorija: Novice

Na srednjih šolah Severne Primorske bo več kot 100 dijakov prihodnji teden tri dni razvijalo svoje ideje na podjeten način v okviru intenzivnih delavnic Startup izziv. Pobuda je nastala v luči 20. obletnice nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih – POPRI – pod okriljem Primorskega tehnološkega parka. V projektu sodelujejo tudi dijaki Srednje šole Veno Pilon in ajdovska Regijska razvojna agencija ROD.

Garaža Na severnoprimorskih srednjih šolah bo več kot 100 dijakov prihodnji teden razvijalo svoje ideje na podjeten način v okviru intenzivnih delavnic Startup izziv. Pobuda je nastala v luči 20. obletnice nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih – POPRI, ki ga organizira Primorski tehnološki park. Slednji je tudi glavni koordinator tega povezovanja srednjih šol, ki želijo dijake opolnomočiti z veščinami podjetnosti. Dijaki bodo razvijali ideje v poslovne modele na gimnazijah v Ajdovščini, Tolminu in Idriji. V Novi Gorici na Gimnaziji Nova Gorica sodelujejo še Šolski center Nova Gorica in zamejski dijaki iz Državnega izobraževalnega zavoda Cankar Vega Zois iz Gorice. Gre za celosten pristop, ki mlade povezuje s podpornim okoljem in gospodarstvom. Zato so k projektu povabili tudi Garaža Regijsko razvojno agencijo ROD Ajdovščina, Idrijsko – Cerkljansko razvojno agencijo in Posoški razvojni center.  Tudi gospodarstvo je prepoznalo vrednost tega širokopoteznega projekta. Finančno podporo in osebno svetovanje mladim pri njihovem delu so omogočila podjetja Incom, Tkk, Salonit Anhovo in Kolektor. 

tStartup izziv je tridnevni dogodek, na katerem se mladi naučijo, kako tehnološke in družboslovne ideje hitro in učinkovito spremeniti v uporabne izdelke, storitve in poslovne rešitve. S pridobljenim znanjem se bodo dijaki lahko prijavili na nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih – POPRI. Delo poteka na način, kot za izvajajo najuspešnejši podjetniški inkubatorji v svetu. Dijaki bodo na štirih lokacijah – na gimnazijah Nova Gorica, Tolmin, Ajdovščina in Idrija predpostavke o svojih idejah testirali pri potencialnih kupcih. S pridobljenim znanjem in povratnimi informacijami bodo izdelali prototipe in svoje delo tudi javno predstavili v obliki »pitcha« – petminutne predstavitve pred podjetniško komisijo. Proces je zelo intenziven – za rezultate, ki jih dijaki med Startup izzivom dosežejo v treh dneh, podjetja pogosto potrebujejo več tednov. Dijake bodo usmerjali mentorji, ki so tudi sami podjetniki in imajo izkušnje z razvojem startupov. Namen delavnice je mlade seznaniti s procesom razvoja novih idej, uporabe metod in orodij, ki omogočajo učinkovito lansiranje novih izdelkov na trg  ter razvoj splošnih poslovno-podjetniških znanj in veščin. Več informacij na spletišču Primorskega tehnološkega parka.