Občina Ajdovščina krepi trajnostno mobilnost z novim električnim avtomobilom

datum: 11.01.2023
kategorija: Novice

Vozni park službenih vozil na Občini Ajdovščina je bogatejši za novo vozilo na električni pogon. Nakup električnega vozila gre v smeri trajnostne naravnanosti, prijaznejšega odnosa do okolja in nasploh usmeritve v zmanjšanje onesnaženosti zraka. Občina pa aktivnejši in trajnostni slog podpira tudi z nakupom e-koles in postavitvijo električnih polnilnic.

tElektrični avtomobili zmanjšujejo onesnaževanje okolja, saj promet prispeva kar četrtino vseh toplogrednih plinov v Evropi, zato je od razvoja trajnostne mobilnosti močno odvisna kakovost našega življenja. Že dalj časa se za razbremenitev okolja spodbuja e-mobilnost in solastništvo vozil ter prilagajanje cestne in urbane infrastrukture v okolju prijaznejše storitve. Občina Ajdovščina s tem namenom načrtno gradi kolesarske steze in druge površine za pešce in s tem spodbuja trajnostne oblike mobilnosti. Za še en korak več na poti k varovanju okolja je storila z nakupom električnega vozila, ki so vse bolj zastopana na naših cestah. Vozni park službenih vozil je tako bogatejši za novo vozilo Volkswagen ID.3, bele barve z vso sodobno opreme, ki omogoča tudobno vožnjo. Električni avtomobil uporabniku prinaša številne ugodnosti. Poleg tihe in udobne vožnje je tu še odsotnost lokalnih izpustov, ob premišljeni rabi pa ta vrsta pogona omogoča tudi velike prihranke pri energiji.  V Ajdovščini imamo doslej za polnjenje električnih avtomobilom tri polnilnice. Najdete jih na parkirišču za Glasbeno šolo, za grajskim obzidjem ter v Vipavskem Križu.

Občina Ajdovščina je pristopila tudi k projektu Kolesarska veriga na podeželju in z evropskimi sredstvi pridobila tri polnilne postaje in nova električna kolesa za avtomatizirano izposojo koles. Tako z usmeritvijo v e-avtomobile kot e-kolesa želi Občina pripomoči  k trajnostni mobilnosti tako v mestu kot na podeželju. S kolesi je zeleno podeželje na dosegu le lučaj stran od mestnega vrveža, kar bo zagotovo dobrodošla pridobitev tako za prebivalce kot turiste.